Végre napi frissítés lesz a Windowson is

2015. május 06. 13:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Jó hírek a Microsoft háza tájáról, már ami a biztonsággal kapcsolatos terveket és hozzáállást illeti. A Linux rendszerek gyors napi biztonsági frissítései egy jó ideig csak példa volt a többieknek, míg aztán talán a rengeteg Java sebezhetőség miatt az OS X 2012-ben a Mountain Lion óta áttért a csendes, napi frissítési szisztémára. Most pedig a Microsoftnál döntöttek úgy, hogy ideje haladni a korral és végre nyugdíjba küldik a Patch Tuesday intézményét, már ami a magánfelhasználókat illeti.

Az emlékezetes Flashback trójai után, amely 600 ezer Macintosh gépet tudott botnet hálózatba kapcsolni, léptek az Apple-nél, nem csak a napi biztonsági frissítésekkel igyekeztek dicséretesen hamar megjelenni, hanem szakítottak azzal a korábbi rossz hagyománnyal is, hogy házon belül hónapokig "tesztelgették" az Oracle Java hibajavításokat, mielőtt beemelték volna azokat a hivatalos javítófoltok közé.

2012 óta szerencsére ez is megváltozott, így a korábbi lassú csiga megjelenésű Java patch-ek után már egyáltalán nem ritka az sem, hogy az Oracle után akár órákkal is megjelennek az ilyen frissítéssel.

Mai hírünk pedig arról szól, hogy a Microsoft átdolgozza a biztonsági frissítéseket a Windows 10-ben, így az új rendszerben már azonnali folyamatos hibajavítások fognak érkezni nem csak a PC számítógépekre, de a tabletekre és okostelefonokra is.

A vállalati ügyfeleknek továbbra is lehetőségük lesz az úgynevezett Windows Update for Business rendszer keretében a korábbi havi frissítési módszert választani, ahol a céges környezetben tesztelhetik, időzíthetik a hibajavításokat.

Emellett pedig egy úgynevezett Advanced Threat Analytics (ATA) rendszert is életre hívnak, amely a szokatlan viselkedéseket, rendellenes működéseket lesz hivatott észlelni, illetve megakadályozni.

Ha például az Active Directory-n belül szokatlan bejelentkezéseket észlel a logokban, vagy egyéb erőforrások használatában jelentkezik nem megfelelőnek tűnő hozzáférési mintázat, úgy ezeket észleli, és az ígéretek szerint a gépi tanulás segítségével fogja tudni a váratlan, szokatlan eseményekre felhívni a figyelmet.

Remélhetően ezekkel a lépésekkel, de főként a kor kihívásainak jobban megfelelő azonnali frissítésekkel a világszerte található sok milliós zombigépes hálózatok is jelentősen csökkenhetnek a jövőben.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása