iTunes bankkártya probléma. Vagy mégsem?

2015. augusztus 26. 13:32 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Vagy mégsem rovatunk újabb zseniális átveréssel bővült, melyben a csalók az Apple ID-nkhez tartozó fizetéssel kapcsolatos állítólagos problémát hazudnak be nekünk. A tanácsunk a szokásos, figyeljünk oda, ne kattintsunk ész nélkül mindenre, és ne kapkodjunk akkor sem, ha sürgetnek bennünket.

A frissen érkezett levél természetesen látszólag az Apple nevében értesít minket arról, hogy a bankkártyánkat érvénytelennek érzékelték, és ezért letiltották, és 48 óránk van korrigálni a "problémát".

Ehhez pedig mit is kellene tenni? Helyes a válasz, természetesen a klasszikus recept szerint kattintani kellene egy mellékelt linkre.

Amint ugyebár ezt megtesszük, és a rendszer "frissíti az account információkat" (muhaha), máris abban a pillanatban megszűnik a kényelmetlen korlátozás. Vagy mégsem?

A feltört litván weboldalon létrehozott adathalász aloldalba nem igazán javasolt jelszavunkat begépelni, és vegyük észre, minden klasszikus elem szerepel ebben az átverésben.

Van itt fenyegetés, sürgetés hamarosan lejáró határidővel, személytelen (Dear Customer) megszólítás, manipulált feladó, kéretlen e-mailben küldött direkt link hivatkozás, 3 perc alatt visszaállítható letiltás, és persze "Copyright (c) 2015 Apple Inc.".

Az Apple nevével való visszaélés természetesen nem új keletű, iTunes számla átverésről írtunk már 2012-ben és egy évvel később is előfordult, hogy egy húzós számla érkezett látszólag tőlük.

Remélhetőleg senki nem fut bele már ilyenekbe, hiszen a valószínűleg botnet által megfertőzött brit számítógépről továbbított üzenetben az egérmutató alatt tisztán látszik az ow.ly segítségével rövidített, és az Apple-hoz egyáltalán nem köthető URL.

Ám ha valaki mégis bedőlt volna neki, akkor jöhet a villámgyors jelszócsere, és egyéb teendők, amelyről legutóbb itt értekeztünk bővebben és jó részletesen.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása