Laptopokat és okostelefonokat hagyunk el

2015. december 14. 12:25 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Itt a karácsonyi szezon, a céges karácsonyi partik időszaka. Ennél aktuálisabb nem is lehetne az ESET legújabb kutatása, amely szerint az Egyesült Királyságban évente megdöbbentően sok, 138 ezer darab mobiltelefont és laptopot hagynak ott tulajdonosaik, csak a karácsonyi bulik alkalmával. Ennél a számnál is ijesztőbb adat az, hogy ezen elhagyott mobileszközök 64%-a nem rendelkezik semmilyen biztonsági védelemmel, így bárki számára elérhetőek az azokon tárolt adatok.

A tanulmány 600 szórakozóhely megkérdezésével készült. Ezek szerint átlagban 12 telefont vagy laptopot hagynak el báronként szerte Angliában. De életnagyságú csontváz, felfújható elefánt és egyéb mobileszközök százezrei maradnak angliai bárokban évente.

Természetesen jó hírünk is van: ezen elvesztett műszaki eszközök 83%-a visszatalál eredeti gazdájához.

"Amint felüti a fejét a karácsonyi céges összejövetelek szezonja, ahol szinte elkerülhetetlen az alkoholfogyasztás, az emberek sokkal figyelmetlenebbek lesznek. Ez azt is jelenti, hogy a munkában használt telefonok és laptopok az egyik leginkább veszélyeztetett célcsoportja ezeknek az összejöveteleknek. Habár a vizsgálat azt is kimutatta, hogy a legtöbb ilyen eszköz visszakerül a tulajdonosához, viszont még így is nagy az esélye annak, hogy a jelszavak nélkül hagyott, eszközök illetéktelenek kezébe kerülnek.

Mivel az általunk használt laptopokon és telefonokon egyre több az érzékeny információ (banki és céges adatok), így a védelemre is egyre nagyobb szükség." - mondta Mark James, az ESET biztonsági specialistája.

A tanulmány továbbá arra is rávilágított, hogy bár az elhagyott készülékek tulajdonosainak többségével (61%) felvették a kapcsolatot a bárokból, de a rendőrségnek mindössze 18%-uk adta át a telefont.

Emellett a válaszadók 60%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy ha lehetőségük lenne, akkor belenéznének-e a megtalált telefonba.

Védekezésül a karácsonyi időszakban, a zsúfolt bevásárlóközpontokban és az önfeledt bulik közepette is, legyen mindenki különösen óvatos és használjon lopásvédelmi megoldást a noteszgépén és Androidos telefonján is.

Titkosítsuk adatainkat, hogy azok akkor is biztonságban maradjanak, ha esetleg elvesztjük, vagy ellopják bármely eszközünket.

A felmérés keretében az ESET több mint 600 angol bárt kérdezett meg telefonon keresztül 2015. novemberében és ezen adatok alapján 11,162 az Egyesült Királyságokban található szórakozóhelyre vetítette ki adatait. Végül pár érdekes adat, hogy a mobil eszközökön kívül többek közt miket hagyunk még el előszeretettel a különféle szórakozóhelyeken:

- gyereket
- valakinek a hamvait
- cipőt
- faágakat
- felfújható elefántot
- hatalmas lovat ábrázoló képet

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.12.15. 01:03:52

Azért az durva, hogy 17%-át ellopják. Rengeteg a tolvaj köztünk csak a legtöbb fél, hogy kiderül róla, azért nem lop el mindent ami a keze ügyébe esik?
süti beállítások módosítása