A nyári Olimpiához kapcsolódó átverések

2016. augusztus 09. 09:27 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ez az év a sportrajongók éve. Az utóbbi pár hónapban kevés eltéréssel egyik nagy sportesemény követte a másikat. Elsőként a focit élvezhették a szurkolók egy teljes hónapon át a Labdarúgó Európa-bajnokság alatt, amit a Tour de France izgalmas és gyakran drámai pillanatai követtek, míg most a figyelem Rio és a nyári olimpiai játékok felé fordul. A biztonságról azonban úton, útfélen érdemes gondoskodnunk.

Sajnos ezek a népszerű sportesemények a csalók és bűnözők céltábláivá is váltak. Olyan spam, csaló és adathalász kampányok jelentek meg, amelyeket arra dolgoztak ki, hogy kihasználják a helyszínre utazó lelkes szurkolók óvatlanságát.

A Labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódó csalásokról korábban az ESET is beszámolt, illetve jótanácsokkal szolgált a felhasználók számára.

A 2016-os riói játékok esetében is hasonló tendencia figyelhető meg, a csalók megpróbálják a gyanútlan áldozatokat hamis online jegyértékesítésekkel átverni, amelyek következtében a szurkolók végül pénz és a játékra szóló belépő nélkül maradnak.

Az ESET szakemberei egy rövid útmutatóval segítettek a szurkolóknak, hogy biztonságosabban hozzájuthassanak a megvásárolni kívánt jegyeikhez:

1. Még a jegyvásárlás megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy mind az operációs rendszerünk, mind a szoftvereink naprakészek, illetve olyan megbízható biztonsági megoldást használunk, amely védelmet nyújt a rosszindulatú támadások ellen böngészés vagy online vásárlás közben is.

2. Ha az első feltétel teljesült, elkezdhetünk keresni olyan weboldalakat, amelyek jegyeket kínálnak az olimpiai játékokra. Sok van belőlük és nehéz kiszűrni a hamisakat, így az a legbiztosabb, ha megkeressük a hivatalos viszonteladót a hivatalos listából.

3. Ha azonban már keresgéltünk más jegyet kínáló weboldalakon, ellenőrizzük le, hogy a böngészőnkön a címsorban (ahol az URL található) szerepel-e a „zöld lakat” ikonja és a HTTPS, amely a biztonságos és a titkosított kapcsolaton keresztüli böngészést jelenti. Ha igen, ez azt jelzi, hogy a tanúsítványt a megfelelő minősítő adta ki, és az adataink védve vannak. Ha nem, akkor elképzelhető, hogy illetéktelen kezekbe kerültek.

4. A szervezők tiltják a jegyárusítást a közösségi médiában, ezért ha nem szeretnénk bajba kerülni a helyszínen, akkor ne ezen keresztül vásároljunk jegyet.

5. Ha már megvettük a jegyünket, de meggondoltuk magunkat, ne próbáljuk újra eladni, hanem használjuk a szervezők által létrehozott hivatalos rio2016.com oldalt. Itt megtalálhatunk minden szükséges instrukciót, például ha eladják a jegyünket, az árát teljes mértékben visszatérítik többletköltségek nélkül.

Ne felejtsük el, hogy minden nagyszabású sporteseményre rengeteg szurkoló kíváncsi, így ezek a kiberbűnözők kedvelt célpontjaivá váltak. Ne dőljünk be a trükkjeiknek, hanem védjük meg az eszközeinket.

Használjuk a hivatalos és biztonságos csatornákat ahhoz, hogy megszerezzük a jegyeinket, máskülönben jegy nélkül és üres pénztárcával végezzük. Vagy rosszabb esetben ellopják az adatainkat és bizalmas információinkat, amelyek később további károkat okozhatnak nekünk.

Biztonságtudatosabbak vagyunk a nyaralás alatt
Ha a fenti tanácsokat megfogadva a sikeres jegyvásárlást követően eljutottunk Rióba, a biztonságról külföldön sem szabad elfeledkeznünk.

Az ESET nemrégiben egy rövid felmérést készített arról, hogy a magyarországi felhasználók milyen biztonsági intézkedéseket tesznek utazás előtt és alatt. A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a többség tudatosan védi adatait a várható támadások ellen.

Mind utazás előtt, mind utazás alatt gondoskodnak a védelemről, figyelve azokra a helyzetekre, amikor az adataik a legsérülékenyebbek.

A válaszokból megfigyelhető volt, hogy az internet szolgáltatás és a Wi-fi hálózat hitelessége fontos szerepet tölt be a megkérdezettek körében: a nyilvános Wi-fi hálózatot csak korlátozott esetekben használják, és csak megbízható internetszolgáltatót hajlandóak választani. A felmérés főbb megállapításai a következők voltak:

- 38% mindig, míg 28% gyakran frissíti az operációs rendszerét és a számítógépén található alkalmazásait utazás előtt.

- A válaszadók 59%-a készít biztonsági mentést az adatairól, ami a zsarolóvírusok elleni védekezés egyik fontos eszköze, ahogyan az ESET erre már korábban is figyelmeztetett.

- A válaszadók nagy többsége, 83% nyilatkozta, hogy számára fontos az internetszolgáltató hitelessége, és csak megbízható szolgáltatást használnak az út során.

- Az idegen hálózatról érkező kérelmekre szintén a válaszadók döntő hányada figyel: 67% azonnal lekapcsolódik róla, ha az váratlan szoftverfrissítést kér.

- A felmérésben résztvevők túlnyomó része tudatos a nyilvános Wi-fi hálózatok használatával kapcsolatban is: 83% mindig kerüli az ilyen módon történő online bankolást és vásárlást.

A különféle, egyre kifinomultabb támadások miatt nem mondhatunk le a védelemről sem az otthon, de a külföldön töltött idő alatt sem. Mindig készítsünk biztonsági mentést az adatainkról lehetőleg egy nem állandóan csatlakoztatott eszközön, a mentéseinket rendszeresen ellenőrizzük le. A frissítéseket és a számítógép operációs rendszerének naprakészen tartását pedig biztonságos hálózaton keresztül végezzük.

Tudatossággal és olyan biztonsági szoftver alkalmazásával, amely véd a váratlan internetes fenyegetések ellen, megelőzhető, hogy adataink idegen kézbe kerüljenek.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása