Nyolc éves az Android

2016. október 07. 15:14 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Szóval idestova 8 éve, 2008. szeptember 23-án jelent meg a kódnév nélküli "igazi" 1.0 és indult el aztán olyan tempóban következett a jégkrémek, mályvacukrok és egyéb édességek sora, hogy mára az Android rendszer 87%-os értékkel már a mobil platform hosszútávon uralkodó piacvezetője lehet.

Az Android a legnagyobb játékos az okostelefonok és tabletek világában, igaz emellett egyéb eszközökben is próbálkoznak, például TV okosítóban.

Ha negatívumokkal kellene előhozakodni, akkor egyfelől ide tartozhat a minden eszköz után a Microsoftnak fizetendő licencdíj ;-), a különféle Android verziók és külön gyártói változatok jelenléte miatti fregmentálódottság (de szép szó is ez :-), és persze mivel sebezhetőségeket is rendszeresen találnak benne - mert ugyan miben nem - a biztonságra sem lehet csak úgy legyinteni.

De a különböző hacker konferenciákon is rendre terítékre kerülnek a kihasználható sebezhetőségek, amikre a rendszeres frissítések nem minden, hanem csak a márkásabb, illetve ezen belül is általában az újabb modellekre kerülnek kiadásra, például a Google Nexus, Samsung, LG, Lenovo, stb.

A Boldog szülinapot kívánság mellett a posztot szokásos összefoglalónkkal zárjuk, hogyan védhetjük meg eredményesen androidos készülékünket a kártékony kódoktól.

Lehetőség szerint használjuk a hivatalos piacteret. A Google Play a legbiztosabb forrás, ám ez még önmagában nem garancia, ide is be-becsúsznak kártékony alkalmazások. Egy felkészült támadó képes az eredetileg ártalmatlan programot, későbbi frissítéseivel utólag észrevétlenül mindenféle ártalmas részekkel kibővíteni, tehát itt is előfordulnak hamis, vagy trójai programok, de az ellenőrizetlen letöltő oldalakhoz képest mégis jobb a helyzet.

Nézzük meg az értékeléseket, és hogy a fejlesztő milyen visszajelzéseket kapott még a telepítés előtt. Előfordul néhány átverős alkalmazás, amelyik a letöltés feltételeként előre kéri a jó minősítést, ám akit becsaptak, rendszerint mérgében kiosztja az appot és figyelmezteti a később érkezőket, hogy ők már ne menjenek lépre.

Olvassuk el figyelmesen, mire kér engedélyt a telepíteni kívánt app. Ha túl kíváncsi, és a működéséhez nem szükséges - pl. SMS küldés, címjegyzékhez hozzáférés, fizetős hívások önálló indítása felhatalmazásokat is szeretne, inkább álljunk el a telepítéstől.

Használjunk naprakész vírusvédelmi szofvert Androidon is. Még ha olyan telefonunk van, amelyik rendszeres hibajavító frissítésben részesül, akkor is érdemes ezt megtenni, de ennek hiányában igazából az egyetlen esélyünk egy olyan antivírus, amelyik a kártékony kódok kiszűrésével megvédhet bennünket a veszélyektől.

Alaposan nézzük meg, miből használunk ingyenes változatot. Például az ingyenes, de cserébe reklámokat megjelenítő appok a hálózati forgalmunk, illetve akku üzemidőnk jelentős részét, vagy akár nagyobbik részét is kitehetik. Ezenfelül a freemium kategória bizonyos esetekben tud igen sokba is kerülni, például ha gyemekünk él a játékon belüli vásárlási lehetőséggel.

Sajnos az is gyakori, hogy a kiberbűnözők az átlagfelhasználók számára népszerű alkalmazások, játékok ingyenes hasonmás változatát terjesztik, így azonos néven tucatnyi hamis, kártékony, trójai alkalmazást is találhatunk az egyetlen eredeti, ártalmatlan változaton felül.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása