Az FBI figyelmeztet a hamis FBI figyelmeztetésre

2018. február 05. 16:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem véletlen a kicsit a farkába harapó kígyóra (Ouroboros) hajazó furcsa cím, a történetet végigolvasva az ugrott be, hogy a Mackó sajt dobozán egy mackó tart egy Mackósajtos dobozt, amin egy mackó tart egy Mackósajtos dobozt, amin egy mackó tart egy Mackósajtos dobozt, amin ...

Valójában arról van szó, hogy csalók többféle verzióban is hamis kéretlen e-maileket küldözgetnek az FBI IC3 (Feds' Internet Crime Complaint Center) nevében.

Ezek közül az első fajta, amely arra kéri a címzettet, hogy a mellékelt formalapon adja meg személyes adatait, mert egy állítólagos kibertámadás áldozataként pénzbeli kártérítésre lesz jogosult. Mondani sem kell, hogy a mellékelt dokumentum persze kártevővel fertőzött.

Az átverés e típusában egy olyan üzenet érkezik, amely azt állítja, hogy FBI Atlantai részlege letartóztatott egy nigériai férfit, akit számítógépes csalással gyanúsítanak. A lefoglalt számítógépen szereplő adatbázisban állítólag megtalálták a mi e-mail címünket is, így a hamis levél szerint nekünk csak annyi a dolgunk, hogy szépen megadjuk az adatainkat és várjuk a pénzt - ez utóbbira sajnos akár ítéletnapig is várhatnánk.

Erre az átverésre rengeteg panasz és bejelentés érkezett hozzájuk, emiatt az FBI már 2017. nyarán is nyilvános figyelmeztetést adott ki.

A trükkös csalók a fenti módszert több féle alváltozatban is küldözgetik, egy másik típus szerint az FBI IC3 houstoni irodája (Texas) nevében jelentkeznek, és arról tájékoztatják a "szerencsés" címzettet, hogy komoly summát, 10.5 millió dollárt fog kapni állítólagos banki csalás miatti kártérítésként.

És ezt mivel mással tehetjük meg, mint a mellékletben található dokumentum megnyitásával. Vagyis a cél itt is a fertőzött levélmellékletre való rákattintás elérése.

Egy harmadik fajta levélváltozat szerint pedig kicsit a policeware módszerekhez ugranak vissza - ahol az FBI, vagy éppen a saját országunkbeli rendőrség nevében számítógépünk IP címe alapján valamilyen bűncselekményhez kapcsolnak bennünket (pl. pedofil képek birtoklása, szerzői és szomszédos jogok megsértése, stb.).

Itt egy állítólagos 2017. szeptemberében indult nyomozásban vagyunk áldozatok és a saját érdekünk, hogy tisztázzuk a helyzetet, mielőbbi segítségünket kérik.

Ezek a fajta megtévesztések jól egyesítik a különféle módszereket: ingyen pénz kilátásba helyezésével vagy direkt fenyegetéssel igyekeznek elérni, hogy minél nagyobb számban kattintsanak a kártevős mellékletre, vagy linkre.

A hivatalos szervek eközben nagy erőkkel keresik az elkövetőket, ami érhető is, hiszen éppen az ő nevükben, vagyis az FBI-ra hivatkozva munkálkodnak az eddig még ismeretlen tettesek.

Tanulságként talán annyit vonhatunk le, hogy ingyen iPhone, és ingyen iPad nincs, valamint Bill Gates sem osztogatja el a vagyonát azok közt, akik e-mailt írnak neki, úgy az FBI-tól sem érdemes várni a milliókat kéretlen e-mail mellékletekre kattintgatva. Magyarán: több józanságot kérünk a felhasználóktól :)))

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása