A nigériai csalás és a virtuális valuták násza

2018. február 12. 17:29 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mindig akadnak, akik elhiszik, hogy ingyen iPhone-t nyertek, fizetős lesz a Facebook, Bill Gates elosztogatja a vagyonát azok közt, akik neki e-mailt írnak, a lájkjainkra fizetett dollárokból végzik el a beteg gyerekek szívműtétjeit, vagy éppenséggel a menekülő afrikai milliomos éppen a mi OTP junior számlánk segítségével akarja kimenteni dollár millióit az országából. Sajnos vannak, akik semmiből nem tanulnak, erre bizonyíték a mai 419-es csalási történet is.

Szóval ismeretlen elkövetők magukat híres embereknek (Elon Musk/Tesla, Vitalik Buterin/Ethereum, John McAfee, Warren Buffet) vagy valamilyen fejlesztői csoportnak kiadva olyan Twitter bejegyzéseket tettek közzé, amelyben a követőiknek Bitcoinok, és Ethereumok szétosztását ígérték. Számos hamis profil keletkezett, némelyik névben nem is stimmeltek a betűk: (WarrenBuffert, BillGavtes).

Az egyik üzenet egész pontosan úgy szólt, hogy a követők közt elosztásra kerül 20 (de volt 100 is) Ethereum (na persze), ehhez pedig azt kérik, hogy mi utaljunk nekik először (ugye erre már mindenki felkapja a fejét) 0.2 eth-et, hogy aztán majd ők utalhassanak nekünk 2 Ethereumot :) Na kérem, aki ezt elhitte, az szegényebb lett némi pénzzel és egy illúzióval.

A hetek óta zajló hamis kampány a jelek szerint végül aztán elég sikeres lett, amihez talán az is hozzájárult, hogy Elon Musk neve a napokban sokat forgott a napi hírekben, mindenesetre végül már több, mint 5000 dollárnyi pénzt sikerült egyetlen nap leforgása alatt kicsalni a naív áldozatoktól. 

Pedig a különféle spamekre történő figyelemfelhívások, figyelmeztetések másról sem szólnak, csak óvatosságról, biztonságtudatosságról, meg hogy ne higyjünk el mindent, ami túl szép ahhoz hogy igaz legyen, az valószínűleg nem is igaz. A BleepingComputer beazonosított számos Ethereum tárcát, amelyre a csalók a befizetéseket gyűjtötték, a Twitter pedig már letiltott számos, a visszaélésben használt fiókot.

Érdemes mindig gyanakvással kezelni a kéretlen üzeneteket, felhívásokat. Valamint aki csak kicsit is megismerkedett már a nigériai, azaz a 419-es csalások módszereivel, az rögtön észre kell, hogy vegye, hogy a spirálba éppen azzal próbálják behúzni az áldozatokat, hogy először neki kell (akár több részletben is) kisebb összegeket fizetni, ami után már érintett, érdekelt lesz, szalad a pénze után, és sajnos akár további pénzt is áldoz abban a hiú reményben, hogy nehogy elveszítse a kezdetek óta befizetett összegeket, pedig de :(.

Azért persze alább szívesen fogadjuk azokat a kommenteket is, akikre egy e-mail küldés után Bill Gates mégis csak ráhagyta a vagyonát, vagy a napokban a fenti Twitter fiókok követőjekéntváratlanul virtuális valuta milliomossá vált ;-)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.12. 19:02:52

Minden héten jön egy hasonló e-mail. Egy katona aki kint harcolt, de nem tud utalni. Egy bankár aki tud egy számláról aki éppen meghalt és nincs örököse na meg a hasonlók. Csodálom, hogy valaki bedől ezeknek
süti beállítások módosítása