Egy óra múlva nem vagyok itt

2018. március 05. 17:34 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A közösségi oldalakon mindenféle tartalom előfordul: megtudhatjuk mi az indián nevünk, vízből vonhatjuk ki az oxigént, elhihetjük, hogy egy lájkkal Tesla autót nyerhetünk, és sajnos uszító, gyűlöletkeltő vagy akár terrorista tartalmak is rendszeresen felbukkannak. Most az Európai Bizottság (EC) azon dolgozik, hogy hatékonyabban tehessenek ez ellen.

A javaslat szerint bevezetésre kerülne az úgynevezett egy órás szabály. Eszerint ezen az időhatáron belül kellene az uniós tagállamoknak a közösségi oldalakról a terrorista posztok moderálást, törlését megoldani, ugyanis ezek komoly biztonsági kockázatot jelentenek - uszítás, toborzás, gyűlöletkeltés, stb.

Ez nem egy új törvény, egyelőre pillanatnyilag csak ajánlás, de muszáj volt erre valamilyen lépést kitalálni, és ezt az óvintézkedést javasolta a bizottság. Ennek végrehajtása valóban nem lesz egyszerű, ugyanis ilyen rövid időn belül nem csak észlelni kell az ilyen tartalmakat, hanem szükség szerint intézkedni is szükséges az eltávolításról. 

A terrorista anyagok mellett a rendelkezés kiterjed a gyűlöletbeszédre, a kiemelkedően erőszakos tartalmakra, a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális cselekményekre, valamint a hamisított termékekre, illetve a szerzői jogok megsértésére is.

A rendelkezés tehát, amint említettük egyelőre ajánlás, de várhatóan a későbbiekben akár hivatalosan is kötelező érvényű lehet majd.

Emlékezetes, hogy elsőként Németország vezetett be olyan rendelkezést, amely szerint ha közösségi oldalak üzemeltetői - például a Facebook - 24 órán belül nem veszi le az illegális tartalmakat - például gyűlöletbeszéd - akkor akár 50 millió EURÓ büntetés is kiróható.

Az Egyesült Királyságban pedig tavaly ősszel arra szólították fel az internetszolgáltatókat, hogy két órán belül töröljék a terrorista tartalmakat. 

A mostani, egyelőre ajánlás szintű EC törlési előírás hallatán a nagy amerikai szolgáltató cégek - mint például a Google, a Twitter, a Facebook, az Apple és a Microsoft - állítólag megdöbbentek, bár azt elismerték, hogy az Európai Közösség által felvetett kérdések nagyon is valósak, és fontosak.

Igazából hosszú távon nem sok választásuk marad, ha a továbbiakban is jelen kívánnak lenni, úgy tovább kell fejleszteniük moderáló algoritmusaikat, valamint jócskán erősíteni kell az ezzel foglalkozó csapataikat. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása