Nyaralási intelmek

2018. július 11. 11:02 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A vakáció, az utazás, a nyaralás ma más sokaknál nem képzelhető el kütyük nélkül, hiszen a navigáció, a kapcsolattartás, a fotózás, és még jó pár hasznos dolog kényelmesen kezelhető egy okostelefonnal, netezésre, olvasásra, játékra pedig ott a tablet vagy laptop. Mire figyeljünk, hogyan készüljünk fel még az utazás előtt, hogy hatékonyan elkerüljük az incidenseket, támadásokat?

Az ESET szakemberei egy öt pontos listában foglalták össze a legfontosabb előkészületeket, amelyeket minden nyaralás, utazás előtt álló felhasználónak célszerű elvégezni. Az első lépés a sorban, hogy gondoljuk át alaposan, mennyi eszközre lesz valóban szükségünk, és tényleg csak a legszükségesebbet vigyük magunkkal. Az okostelefon természetesen alapkészlet, ez többnyire nem is vitás, különösen ha a navigáció, térkép részt is átveszi majd a GPS eszköztől.

Viszont a többi eszköznél érdemes átgondolni, lesz-e időnk a használatára, valóban szükség lesz-e rá? Lehet, hogy elegendő egy tablet is, amin adott esetben játszani lehet, vagy filmeket is tudunk rajta nézni, de számos szállodában már található olyan okostelevízió, hogy egy USB kulcson is vihetjük kedvenc filmjeinket, zenéinket. Az is szempont, hogy tudunk-e majd minden helyzetben vigyázni rá? Ha napközben a szállásunkon hagyjuk, akkor például fizikailag is el tudjuk-e biztonságosan majd zárni?

A második pont az aktuális hibajavító frissítések letöltése és futtatása még indulás előtt. Ezzel egyfelől bezárjuk a még nyitott sebezhetőségeket, ergo nagyobb védelmet biztosítunk az eszközeinknek. Másfelől mivel ezt még az otthoni kellemes széles sáv kényelmében tesszük, biztosan nem okoz sávszélesség vagy extra adatforgalom problémákat. Harmadrészt pedig - mint arról már korábban többször is írtunk - számos helyen, szállodákban, panziókban a támadók csali szoftver frissítésekkel próbálkoznak megfertőzni bennünket, amit szintén jobb elkerülni.

Az utazás során pedig célszerű tartózkodni az ingyenes hotspotoktól, illetve a kapcsolattartáshoz biztonságos VPN igénybevétele is hasznos ötlet. Platformtól függetlenül (nem csak Windows, hanem Macintosh, Android, stb.) minden eszközünkön fusson naprakész vírusvédelmi alkalmazás, ez is kulcseleme lesz a védelmünknek.

Gondoskodjunk a fizikai védelemről is, vagyis soha ne hagyjuk felügyelet nélkül eszközeinket nyilvános helyen, vagy például a kocsiban. Mindig vegyük igénybe a széf, vagy értékőrző szolgáltatást a strandon, szállodában. Lopásvédelmi megoldás használatával pedig követhetjük elveszett eszközeinket, és esetleges lopás esetén távolról is törölhetjük adatainkat.

Fontos védelmi vonal az is, hogy jelszavas védelmet és a minél rövidebb időablakkal történő automatikus zárolást állítunk be minden eszközünkön (laptop, táblagép, okostelefon), hiszen ezzel az adataink rossz kezekbe kerülését gátoljuk, késleltetjük. Itt a PIN kód, jelszavas-ujjlenyomatos belépés, illetve a fontos alkalmazások egyedi indításának (app lock) korlátozása is jó lehetőség a biztonság hatékonyságának növelésére. 

A hordozható eszközeink valódi értéke nem a hardver, hanem a rajta tárolt személyes adataink. Ezek elvesztése, vagy az elvesztés mellett esetleges rossz kezekbe kerülése hatalmas csapás, és kellemetlen következményei is lehetnek - identitásunkat ellopva helyettünk szerződnek, rossz hírünket keltik, nevünkben comingoutolnak, családi képeinket publikálják, bankolásunkat feltörik, levelezésünket elolvassák vagy törlik, stb.

Amellett, hogy igyekszünk vigyázni az eszközeinkre, minden azon található adatot mentsünk le biztonságos helyre még indulás előtt. Ez jelenthet offline adathordozót és emellett jelszavas felhő alapú tárolást is, mindenesetre a több a jobb.

Utolsó pontként pedig az önmérsékletet kell megemlíteni a megosztások terén. Nehéz ezt a fajta önmérsékletet gyakorolni, ahogyan például az Atifaces hírhedt idézetében is írnak erről: "Aztán a naplókat felváltották a blogok, és az emberek fura kényszert kezdtek érezni, hogy  a legmélyebb, legféltettebb titkaikat olyan emberekkel osszák meg, akiknek a legkevésbé sincs semmi közük hozzá. A magánélet közkinccsé lett, a saját életünk kiteregetése forradalmi sebességgel fejlődött."

Azt ugyanis már 2012-ben is olvashattuk, hogy a betörők csaknem 80 százaléka aktívan használja a Twitter, Facebook és Google StreetView adatait a bűncselekményeinél. Természetesen sose jelentsük be előre a közösségi oldalakon, hogy nyaralni indulunk, vagy éppen egy reptérre csekkoltunk be. Ha pedig közben a házunk, lakásunk is üresen áll, akkor a nyaralási képek feltöltése is ráérhet utólag a hazaérkezés utáni napokban.

Végül mindenkinek kellemes nyaralást, informatikai incidens mentes utazást, nyári pihenést kívánunk! Reméljük, hogy fenti óvintézkedések hatékonyan segítenek majd ebben.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása