ITBN-en jártunk...

2018. október 09. 16:39 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET idén is támogatóként jelent meg Magyarország egyik legnagyobb szabású IT biztonsági rendezvényén, az ITBN 2018. konferencián. Ennek keretében két előadót is delegált az Informatikai Biztonság Napja rendezvényre, amely 2005. óta immár a 14-ik ilyen rendezvény volt.

Az idei ITBN konferencia egyik érdekes előadása az ESET víruskutatója, Peter Kosinar prezentációja volt, Learning from your own mistakes azaz Saját hibánkból tanulva címen. Az előadás azt járta körül, hogy az elmúlt években és évtizedekben vajon mennyit tanultunk a vírusok, kártevők támadásaiból, sikerült-e beépítenünk biztonságtudatosságunkba a korábban elkövettet hibák tanulságait.

Sokszor a mai napig úgy tűnik, nem tanultunk eleget. Például egyre gyakoribb tendenciát mutat, hogy a már meglévő, alaposan tesztelt, sokak által probléma nélkül használt IT megoldások (legyen az szoftver vagy hardver) helyett a vállalkozások saját megoldásokat próbálnak egyedül kifejleszteni és használni. Óhatatlan, hogy ezek a vállalkozások így ugyanazt az utat fogják bejárni, amelyet a hosszú évtizedek tapasztalataival rendelkező szoftverfejlesztő cégek már jóval korábban megtettek, így olyan szükségtelen veszélyforrásoknak teszik ki magukat és ügyfeleiket, amelyek egy már bevált technológia használatával elkerülhetők lennének.

Az előadó tapasztalatai azt mutatják, hogy nem csak a vállalkozások együttműködésének hiánya és az emberi tényező okozhat problémát, hanem globális szinten a nemzetek kormányai és a nagyobb nemzetközi vállalatok közti együttműködések sem zajlanak minden esetben zökkenőmentesen.

Bizonyos országok kormányai a nagyvállalatok tapasztalatait önös érdekeik szerint átformálva, saját céljukra használják fel, amely magában hordozza az igazság politikai célok irányába való torzulását.

A másik előadás Testközelből az ESET vállalati megoldásai címmel zajlott, amelyet Béres Péter, a Sicontact Kft. IT vezetője tartott. Amint tapasztaljuk, a biztonság nem egy pillanatfelvételre hasonlító állapot, hanem rendszeres erőfeszítést, átgondolt fejlesztést igénylő folyamat, amelynek hiányában egyetlen cég, vállalkozás vagy nagyvállalat sem tud megbirkózni a támadásokkal, kártevőkkel, adatszivárgással, a személyes adatok védelmével, és a folyamatos üzletmenettel.

Itt mutatkoztak be új nagyvállalati kiberbiztonsági megoldások is, köztük az új biztonsági menedzsment központ (Security Management Center), amely az ismert Remote Administrator online irányítófelületének megújítása.

Bemutatásra került többek közt az ESET Dynamic Threat Defense (EDTD) is, amelynek az a feladata, hogy egy új védelmi réteget biztosítson a jelenlegi szerver és végpontvédelmi megoldások mellett, és a felhő alapú technológia segítségével felismerje és elemezze az új fenyegetéseket, mielőtt azok elérik a vállalat hálózatát. Az Endpoint Protection felhőalapú központi menedzsment megoldásai pedig átláthatóbbá teszik a vállalatok számára a LiveGrid platformjára elküldött fenyegetéseket.

Az ITBN idei Biztonsági Díját az oktatás területén végzett kiemelkedő munkájáért ezúttal Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője nyerte el az antivirus.blog.hu weboldallal. A blog már tizenegy éve igyekszik rendszeres IT biztonsági érdekességekkel, kibertámadásokkal, hazai és külföldi informatikai incidensekkel kapcsolatos híreket bemutatni, valamint a hatékony védekezéshez használható gyakorlati tudnivalókkal is szolgálni.

Mindezt pedig szakmai elkötelezettséggel, de egyúttal mindenki által közérthető formában tesszük. A megjelenő posztok között számos alkalommal esett szó többek közt gyermekeink védelméről a kibertérben, amely napjaink egyik jelentős problémája. A fotón Keleti Arthúr (ITBN) nyújtja át éppen a rangos díjat.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása