Pénzt vagy kalóriát!

2018. december 10. 11:33 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az androidos Google Play piacteréhez képest az Apple mobilalkalmazások között lényegesen ritkábban fordulnak elő kártékony tartalmak, és ez több mindennek köszönhető: alaposabb ellenőrzés, szigorúbb szabályok, nem lehet mindenki fejlesztő, stb. Azonban mindenhol előfordulhatnak, és elő is fordulnak időnként incidensek, ezúttal két csalárd iOS fitness applikáció okozott anyagi kárt a felhasználóknak.

Ahogy azt már korábban többször is megfogalmaztuk, ha van egy ellenőrzött, engedélyezett alkalmazás, akkor annak akárhányadik frissítésébe bele lehet csempészni csibészséget, adatlopást, kukkolást, sok mindent.

Ezúttal két fitness alkalmazás fejlesztője gondolta úgy, megtehet bármit, amire néhány felhasználó alaposan ráfizetett, és ezt most nem képletesen értettük.

A Fitness Balance, valamint a Calorie Tracker elnevezésű, az egészséges életmódot segíteni hirdető alkalmazások házatáján érdekes dolgok kezdtek történni, amiről aztán a meglepett felhasználók a Redditen is beszámoltak.

Az történt ugyanis, hogy a karcsúsító, fogyókúrát segítő vagy csak a fittséget megőrizni vágyó fogyasztók a saját kalóriaegyenlegük lekérdezése, vagy éppen az aktuális testtömegindexük (BMI) megtudakolása előtt az iménti applikációk egy extra ujjlenyomat ellenőrzést dobtak fel a képernyőre, melynek az lett a következménye, hogy komoly tételeket próbáltak ezekért az adatokért titokban leemelni, leszámlázni.

Az adott funkciótól függően 99.99, 119.99 vagy éppen 139.99 eurója (32, 38 illetve 45 ezer HUF körüli összeg) bánta a megkárosított naiv ügyfélnek, ha a fenti lekérdezéseket elvégezte.

A csaló alkalmazások készítője igyekezett elleplezni a fizetéssel kapcsolatos ténykedését, ám ez rövid időre így is felvillant, illetve a biztonságtudatos felhasználók azonnal értesítést kaphattak a bankjuktól a váratlan terhelésről.

Miért olvassunk telepítés előtt értékeléseket? A piactéren szerepelt már jó pár kedvező értékelés is, de elkezdtek érkezni a reklamációk is. A kezdeti, hamis pozitív, lelkendező vélemények generálása alkalmazásoknál, webshopokban sajnos nem új eszköz a csalók kezében, erről már egy külön posztban is értekeztünk korábban.

Emiatt érdemes figyelni a kritikus bejegyzéseket is, gyanú esetén pedig mindez megér egy alaposabb rákeresést is, természetesen még az adott app telepítése előtt.

Itt viszont még egy érdekes momentum színesíti a jelen történetet, és erről Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó című halhatatlan történetének egy mondata villant fel szemünk előtt:

"Miközben egy lópokrócba becsavarva, mezítláb, de megvasalva bandukolt a kísérőivel, emlé­kezett egy őrült festőnek a Tettenért Remete című vásznára, arra gondolt, hogy semmi értelme az őszinte vallomásnak."

Ugyanis a károsultak közül többen is megpróbálták felvenni a fejlesztővel a kapcsolatot, ami nem bizonyult könnyű mutatványnak. A szerző az írásbeli megkeresésekre a nyilvánvaló tettenérés ellenére a beismerés helyett szűkszavúan csak annyit reagált, hogy: "Hello dear user! I am aware of this issue. I'm working hard to fix it. Please wait for version v1.1, everything will be fixed in that version. Thank you!".

Ami magyarul kábé annyit tesz, türelem, tudunk a dologról, majd az 1.1 verzió mindent megold, na persze ;-). Azok a felhasználók akik léprementek eme csalásnak, és a Double Click to Pay segítségével szándékuk ellenére fizettek a semmiért, érdemes az Apple céghez fordulni, panaszt tenni az alkalmazásokra, illetve visszaigényelni a hamisan levont pénzüket.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása