Társkeresős csalások szevasztok

2019. augusztus 09. 13:34 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Korábban már több ízben írtunk erről a témáról, ahol bemutattuk például azokat a jellegzetes necces alaphelyzeteket - külföldön szolgáló megözvegyült katona, fúrótornyon dolgozó jól kereső olajmunkás, akiknek mindig az igazi, élőben remélt randi előtt fogy el a pénze, hal meg az apja, zárolják a számláját, szenved balesetet, és ezen a jogcímen igyekszik pénzzel lehúzni a neten megismert jól szituált, egyedülálló nőket.

Nos a trükk sajnos azóta is forog, és elképesztően sok áldozat tanulja meg túl későn és a saját kárán, hogy mit is jelentett volna az egészséges gyanakvás. Az FBI internetes bűnözés elleni panaszbejelentő központja augusztus elején újabb figyelmeztetést tett közzé, ugyanis netes ismerkedés címén a trükkös csalók aprólékosan kidolgozott történeteikkel, mások megszemélyesítésével egyre több embert vernek át. 2017-ben, több mint 15 ezer ember nyújtott be panaszt az FBI IC3 osztályára, és a becsült veszteség akkor, több mint 211 millió amerikai dollárt tett ki.

Egy évvel később, 2018-ban a bejelentett áldozatok száma már tizennyolc-ezerre emelkedett, és a csalások már 362 millió USD kárt okoztak, ami 70%-os növekedés az előző évhez képest.

A netes ismerkedés online szakaszában sok esetben kérik arra az áldozatot, hogy állítólagos akadályoztatásuk miatt nyissanak helyettük, de a saját nevükre bankszámlát, vagy csak elkérik az áldozat számla adatait.

Még az is előfordul, hogy nem is egyszerű számlanyitást, hanem áruk szállítását, vagy cégalapítást kérnek tőlük, amely a későbbi állítólagos letelepedéshez, beutazáshoz, pénzkimentéshez, együttéléshez lesz majd szükséges.

A Better Business Bureau jelentésében több olyan esetről is beszámolnak, ahol piszkos pénzek tisztára mosásához gyanútlan balekok toborzása volt a fő cél. Itt nem csak az lehet a vesztesége az áldozatnak, hogy mégsem jön a herceg fehér lovon, és hogy megcsapolták a pénzét, hanem akár rendőrségi következménye is lehet az ilyen öszvér (money mule, pénzmosásban résztvevő balek) szerepvállalásnak.

A BBB beszámolója szerint csak az ő szervezetükhöz 7500 ilyen, online társkereséshez kapcsolódó panasz futott be. Az USA-beli, illetve kanadai áldozatok három év leforgása alatt több, mint egy milliárd dollárt buktak el így, és az online társkeresési csalások áldozatai közül körülbelül 20-30%-uk volt akaratlanul részese pénzmosásnak.

Ugyancsak tipikus eljárás, hogy a társkereső profil mögött álló csaló külföldön élő amerikai állampolgárnak adja ki magát, hónapokig csak hiteget, építgeti a bizalmi szálat, majd végül útiköltségre kérnek állítólagos számlabefagyasztásuk miatt, vagy a várva várt találkozó előtt arról számolnak be, hogy tévedés miatt váratlanul letartoztatták őket, és óvadékra kellene gyorsan kölcsönpénz.

A grandiózus trükkök tárháza végtelen, és sajnos sokan abszolút nem ismerik ezeket, emiatt roppant naivan belesétálnak az egyébként profi forgatókönyv alapján felállított szituációkba. Pedig ahogy a vírusvédelemben, itt is a megelőzésen kellene lennie a hangsúlynak, vagyis az ilyen helyzetekben amikor egy kvázi ismeretlen valakivel csetelünk - aki bárkinek kiadhatja magát - szükséges lenne a józan ész, a gyanakvás, a biztonságtudatosság, a ferde szándékok időben történő felismerése.

A védekezéshez sokféle tanácsot adhatunk, részint idegeneknek sose adjuk ki részletes személyes adatainkat, igazolvány számainkat. Soha ne utaljunk előre ismeretlen személyeknek, akik a valódi, offline találkozást ettől a pénztől teszik függővé. Banki adatainkat - megtakarításaik mértékét, bankszámlaszámunkat, stb. - szintén kezeljük óvatosan, mert különösen a kicsalt személyes adatok birtokában pénzügyi visszaélésekre adhat lehetőséget.

Vannak tipikus jelei a csalóknak, például ragaszkodnak ahhoz, hogy mi ne kereshessük őket, csak ők jelentkezhetnek. Jó ötlet az inverz képkeresés is, például a TinEye időnként életmentően hasznos észrevételeket tud tenni :-)

Gyanús momentum lehet, ha nem hajlandóak többféle elérhetőséget is adni - például telefonszám, Skype, valódi e-mail fiók, stb. -, de a sürgetés, fenyegetés is az eszköztárukra jellemző. Az ismétlődő, egyre agresszívabb pénzkövetelés mindenkor keltsen kételyt, és jól tesszük, ha esetleg már belesodródtunk volna egy ilyen történetbe, akkor feljelentést teszünk a hatóságoknál.

Illetve ahogy azt a netes vásárlások miatt már sokat teszik, kérjünk azonnali értesítést a bankunktól minden pénzmozgási eseményre, így a leghamarabb tudomásunkra jut, ha számlánkon valamiféle visszaélés történne.

14 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2019.08.09. 23:39:11

Számomra hihetetlen, hogy van, aki ennek bedől.

Zsuzsi25 2019.08.10. 12:42:15

Egyszerűen hihetetlen, hogy van aki bedől ilyennek! Jól szituált férfi, SOHA nem kér Nőtől pénzt! Hogy lehet valaki ennyire hulye, hogy penzt kuld valakinek, akivel eddog meg soha nem talalkozott???

erkölcsi hulla 2019.08.10. 12:56:42

Kurva anyátokat hogy csak a nő lehet az áldozat.
Azokról kussoltok akikkel ezt fordított felállásban csinálták.
Kettős mérce as it best.

Egyébként a legtöbben megérdemlik, azt hiszik létezésük okán jár nekik a gazdag fehér herceg.

erkölcsi hulla 2019.08.10. 12:58:40

@Zsuzsi25: Nő kis betű, hacsak nem ezzel kezded a mondatot. Tükrözi az ideológiádat, hogy a férfit kicsivel írtad, míg a nőt naggyal.

steery 2019.08.10. 13:25:13

A magyar férfiakat a magyar társkereső oldalakon pár éve Oroszországból regisztrált fiatal, csinos, szexéhes lányok csábították tömegesen, hasonló gugli transzlétes fordítású dumákkal, pénzt próbálva lenyúlni tőlük. És olyan sok ilyen eset volt, hogy a külügyminisztérium honlapján a nyitó oldalon egy ezzel kapcsolatos figyelmeztetés fogadta a látogatókat, hogy ne hagyják magukat átverni az emberek.
Amerikában a különféle netes csalások, lopások, visszaélések, hekkelések, lenyúlások olyan mennyiségben fordulnak elő, hogy az élete során gyakorlatilag minden állampolgárra jut legalább egy ilyen bűneset. A témában érdemes megnézni a Lekapcsolódás és A személyiségtolvaj című filmeket.

Brix 2019.08.10. 16:29:53

Ez egy valóban egyre szèlesedő , a csalóknak szinte semmilyen kockázatokat nem rejtő csalási módszer. Általában nemzetközi társkeresőn ezres számban lètrehozott , álprofilokkal operálnak, a nigèriai, ghánai , ritkábban orosz csalók...A módszer mindig ugyanaz: túl attraktív hölgy , először template ( sablon) mail- t küld , majd a bizalom kièpülèse után pènz kèr, pl az utiköltsègre, úgy találkozhasson az áldozattal...Van hogy idősebb hölgyek az áldozatok, mert őket sok esetben könnyebb megvezetni, mint a szkeptikus fèrfiakat, akik tudják : a társkereső nem az a pálya, ahol szèp hölgyek megkeresnènek bárkit is, hiszen alapból mindenkit lefelé èpítenek , ez a normál női viselkedès, így a túl szèp nő közeledèsèt úgysem hiszi el egy normális fèrfi sem..A russiancupid ès ukraincupid oldalakon kb. profilok 50% csalás....Durva arányok, de ez van...Már hallottam olyat,hogy csomag ( kábítószer) Európába juttatását kèrte egy naív hölgytől, az amerikai katonatisztnek magát kiadó afrikai bűnöző\ terrorista....Vagy egy pár 10 ezer dollár számlájára utalását , hogy azután 1 millió dollár jutalèkot ígèrjen...Tulajdonkèppen naív, primitív módszerek ezek, èrtelmes ember átlát rajtuk azonnal, de a nagy számok alapján mindig bejön nekik valami...A legnagyobb bűnösök viszont a társkeresők, akik kèptelenek a csalókat kontroll alatt tartani....

Warlimont 2019.08.10. 16:57:51

A hulyeseg kortalan es hatartalan, ebbol elnek az MLM halozatok, csodadoktorok, tenyerjosok, söt mar az ősközössegi samanok is, akik a hokuszpokusszal elertek, hogy mas ment vadaszni helyettuk.

De miert pont a netes tarskeresokon ne akarnak ma is lehalaszni a hulyeket? :)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2019.08.10. 21:37:06

Sziasztok! Köszi a sok kommentet :-)

Természetesen mindkét nem lehet áldozat, igaz a legelső link az éppen egy 59 éves nő nyugdíjszámlájának elvesztéséről szól a megismert "mérnök úr" miatt. A férfiak viszont orosz oldalakról kapjáktömegesen a Brix és Erkölcsi Hulla által is jelzett spameket, lehúzási próbálkozásokat.
antivirus.blog.hu/2014/04/09/igy_lehet_19_milliot_elbukni_pillanatok_alatt

Azért kell ehhez egy elég speciális együttállás, mint a Nap fogyatkozáskor: egy profi csaló jól felépített mesével, egy naív áldozat, és egyfajta olyan mély hiszékenység, tudatlanság, "jól akarok járni" mentalitás, amely azért jórészt az áldozat sara. Pedig néhány megelőző Google keresés már csodákat eredményezhetne...

Ahogy a klasszikus idézet mondja: "minden percben születik egy balek"

Steerynek köszönöm szépen a filmeket, nem ismertem őket, de meg fogom nézni :-)

Byez mindekinek :J

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.08.11. 08:27:18

Akkor most annak a manilai szépségnek aki hozzám akar jönni feleségül, ne küldjek pénzt a repülőjegyre?

Head Honcho 2019.08.11. 19:26:44

Az Investigation Discovery csatornán külön műsorfolyam van ennek a jelenségnek szentelve. Igaz, durvább következményekkel...

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Már csak azért se, mert megeshet, hogy nagyobb a micsodája a tiédnél. :-D

alkalmazott 2019.08.11. 21:13:08

Először azt hittem arról lesz szó hogy a társkereső oldalakat üzemeltető adminok kamu profilokból küldik a leveleket meg a "tetszik" jeleket hogy a férfiak befizessék a havi tagdíjat (potyára). Szemét, csaló, lehúzó társkereső oldalak.

Majom1Parádé #Team PINLobelt 2019.08.12. 18:43:18

@alkalmazott: Olyan is van, meg fizetett alkalmazottak, akik lehúzzák a véletlenül betévedő valós társkeresőket, amikor 1 üzenet 200 Ft és máshogy nem hajlandók kommunikálni. A havidíj egyszerűbb, ha 1x befizetted csak a bankkártya csere segít, különben örökre vonják a tagdíjakat, ha többet sosem lépsz be az oldalra akkor is.

Cpt. Flint 2020.10.05. 09:33:45

@Majom1Parádé: "csak a bankkártya csere segít, különben örökre vonják a tagdíjakat"
Azért ehhez legalább olyan hülyének kell lenni, mint a többi lehúzós csaláshoz... beszedést, utalás kezdeményezését, meghatározott célszámlát simán le lehet tiltatni bankkártyacsere nélkül is. azt már nem is mondom, hogy netes előfizetést eleve virtuális kártyával, paypallal stb. kell fizetni, ami még könnyebben ellenőrizhető, korlátozható.
süti beállítások módosítása