Mit tanítsunk a gyerekünknek a selfiekről?

2019. szeptember 13. 07:51 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Elkerülhetetlen, hogy a szülők ne csak értsék, és tanulják a modern kor lehetőségeit, kihívásait, de az is fontos, hogy az internetes biztonság szempontjából ismerjék és megtanítsák, milyen kockázatok fordulhatnak elő és hogyan lehet ezeket elkerülni.

A saferkidsonline.eset.com oldal egyik cikke ezúttal a selfie témakört vette elő, mit érdemes tudnia erről a szülőknek és a gyerekeknek, mielőtt elkészíti az elsőt. A meggondolatlanul feltöltött, megosztott képeknek ugyanis könnyen rossz következményei lehetnek.

A mai világban, mikor már minden gyereknek saját okostelefonja van, mindenki fotózik, fotózkodik, és verseng a többiek figyelméért, lájkjaiért. Dióhéjban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Az első amit ezzel kapcsolatosan a szülőknek érdemes kihangsúlyozni, a mutatott példa fontossága, vagyis ne csak kérjünk dolgokat, hanem magyarázzuk is el, pontosan mik is a veszélyek, és mi magunk is ennek megfelelően járjunk el.

Ha a telefonon engedélyezett a geolokáció, akkor az máris is egy lehetséges kockázat, hogy a fénykép elkészültének pontos helyszíne könnyen kinyerhető illetéktelenek számára. Akik lehetnek akár pedofilok, szexuális ragadozók is. Arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy az otthoni fotókon sose legyen olyan könnyen azonosítható adat, amely túl könnyűvé tenné illetéktelenek számára a helyszín beazonosítását.

Fontos még, hogy arra is felhívjuk a figyelmüket, hogy semmilyen körülmények között ne küldjenek idegeneknek fotót magukról, különösen hiányos öltözetű képet, illetve ilyeneket ne töltsenek fel, osszanak meg a közösségi oldalakon sem. Az internet nem felejt, nincs csodatevő varázs gomb az utólagos törléshez, és az ilyen felvételek aztán olyan internetes zaklatást okozhatnak, amelyek hatásától soha nem tudunk megszabadulni. Tehát itt a megelőzés, az óvatosság kell, hogy domináljon.

És persze nem kerülhető meg az internetes bántalmazás témaköre sem, vagyis arról is beszélnünk kell, hogy kínos, megalázó felvételeket ne készítsen másokról, ne vegyen részt az ilyen esetleges csúfolódásokban. Elképesztő statisztikai adat, hogy kiberzaklatás miatt évente több ember hal meg, lesz öngyilkos, mint mondjuk ahányan cápa balesetekben vesztik életüket.

Alacsonyabb életkorban (elvileg ugye 13 éves kor alatt nem is lehetne a Facebook-on regisztrálni füllentés nélkül) fontos, hogy az adatvédelmi beállítások megfelelőek legyenek, amiben a szülők segíthetnek. A nem publikus profil, és a nem publikus posztok egy, a csak a valós ismerősök közötti kommunikációban máris egy védettebb állapot.

De érdemes az összes adatvédelmi opciót ellenőrizni, illetve azt is megtanítani, hogy erős, egyedi jelszót érdemes választani, amit aztán nem szabad mindenkivel megosztani, hiszen a jelszó funkciója pontosan a digitális privát szféránk megóvása illetéktelen ellen.

Ha a szülő és a gyerek közösen megállapodnak azokban a szabályokban, amiket be kell tartani, az is egy biztonságtudatosabb viselkedésre tanítja őket, alacsonyabb életkorban emellett igénybe vehető még a szülői felügyeleti rendszer is, amelynek bevezetésekor szintén érdemes megmutatni, és elmagyarázni, hogy ennek nem az ellenőrizgetés, kémkedés a célja, hanem vigyázni szeretnénk rájuk, óvni akarjuk őket a digitális világban.

Ezeknek a megoldásoknak a segítségével például ellenőrizhetővé válik az androidos okostelefonra telepített alkalmazások köre, a látogatott weboldalak életkor szerinti engedélyezése-tiltása, a játékkal eltölthető idő mennyisége és hogy ez a nap milyen szakaszában legyen elérhető, illetve az appban arról is kaphat a szülő tájékoztatást, hogy gyermeke (telefonja) az adott időpontban éppen hol tartózkodik.

Igen sok részletbe is bele lehetne menni ezekkel a biztonságtudatos viselkedési szabályok kapcsán, de most igazából azt érdemes még kihangsúlyozni, hogy mind a tapasztalat, mind a szakirodalom tanúsága szerint az a lehető leghasznosabb hozzáállás, ha kialakul egy állandó, rendszeres beszélgetés a gyerek és a szülő között, amelyben a mi történt ma az online térben kérdés is elhangzik, és ez a kölcsönös bizalmon alapuló, és a lehetséges kockázatokat is érintő diskurzus egy folyamatos oda-vissza tanulással párosul.

A gyerekek sok időt töltenek az online térben, gyakran sokkal többféle lehetőséget szolgáltatást ismernek és mutathatnak meg a szülőknek, míg a felnőttek az óvatosság, a felelősségteljes használat szemszögéből tudnak segítséget nyújtani gyermeküknek. Ez a folyamatos tanulás kulcsfontosságú, és mindenkinek szüksége van, volna rá. A saferkidsonline.eset.com weboldal tudatosan felvállalja ezt a feladatot, és rendszeresen tesz közzé a gyermekek internetes védelméről szóló cikkeket.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berne 2019.09.14. 04:46:00

Hogy mit tanítsál? Azt, hogy soha ne csináljon selfie-t magáról. És közben meséld el neki, hogy mi az a nárcizmus.

acycloren 2019.09.14. 10:11:32

"Elképesztő statisztikai adat, hogy kiberzaklatás miatt évente több ember hal meg, lesz öngyilkos, mint mondjuk ahányan cápa balesetekben vesztik életüket."

Tényleg elképesztő? Nem hinném! Az évente a cápák által megölt emberek számánál az anális játékok közben a végbélben szétpukkant villanykörtéktől meghaltak száma is magasabb.
A cápák a tengerekben élnek, ahova az emberiség nagy része nem jut el, ha el is jut, ott pár órát tölt. Ellenben az internetet még Afrika belsejében meg Oroszország szibériai részén is használják. Azért ahhoz, hogy valaki kiberzaklatásban haljon meg, kell az illető gyenge lelki ereje is. Ugyanis kiberzaklatás nem öl meg senkit. A zaklatott öli meg magát. Ez pedig nem normális dolog.

"Ha a telefonon engedélyezett a geolokáció, akkor az máris is egy lehetséges kockázat, hogy a fénykép elkészültének pontos helyszíne könnyen kinyerhető illetéktelenek számára. Akik lehetnek akár pedofilok, szexuális ragadozók is." - Látszik, hogy a posztoló nem ismeri a pedofil szubkultúrát. Ami ugye nem azonos a pederasztákkal, de ez már csak apró pontosítás.
Az online pedofil a legritkább esetben lesz offine pederaszta.
Akik IRL molesztálják a gyerekeket, azok jellemzően nem idegenek, hanem rokonok, nagypapa, nagybácsi, idősebb testvér, mostohaapa, mostohaanya, örökbefogadó szülő, orvos, ápoló, nevelő, tanár, iskolai portás stb. Akik interneten izgulnak gyerekek képeire, azok 99%-ban netes pedók, azok is maradnak, nem valósítja meg a fantáziáját a való életben. Ahogy az ember interneten nagyhangúan fenyegetőzik meg átkozódik kommentekben, egyáltalán nem jelenti, hogy a való életben is elverné a vitapartnerét. Vagy nem biztos, hogy aki Jennifer Lopez lábaira kiveri a monitor előtt, az a való életben is bepróbálkozna ezzel J.Lo-nál vagy aki gondolatban a főnöke fejét szétrúgná, az 99.999% eséllyel ezt a való életben sose tenné meg.
Tehát az online pedóktól rettegni teljesen felesleges. Az igazi veszély a családban, ismerősi körben van.
süti beállítások módosítása