Idén is elrajtolt a kiberbiztonsági hónap

2019. október 03. 10:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha október, akkor kiberbiztonság, egészen pontosan elkezdődött az Európai Kiberhónap. A kampány célja már évek óta az, hogy felhívja a figyelmet az internetes fenyegetésekre, számítógépes veszélyekre, mint például a személyes adatokat célzó adathalászat, a tömegesen terjedő vírusok és kártevők, vagy éppen az állományainkat leginkább fenyegető zsarolóvírusok.

Ilyenkor rendre terítékre kerülnek ezek a témák, és persze ismertetésre kerül a lehetséges védekezés, illetve a lehetséges megelőzés módja is. A European Cyber Security Month (ECSM) jó alkalom arra, hogy a szülők, magánemberek, de a cégek, vállalatok, üzleti szféra résztvevői, és közintézmények is tisztában legyenek az aktuális fenyegetésekkel.

Ha a statisztikai adatokat nézzük, az AVTest nyilvántartása szerint mára az egyedi kártékony kódok száma már meghaladta a 956 milliót. A Cybersecurity Ventures statisztikai adatai szerint pedig amíg 2016-ban átlagosan minden 40-ik másodpercben történt világszerte valahol egy ransomware fertőzés, az azóta eltelt időszakban ez a folyamat egyre gyorsult, és az idei évben már 14 másodpercenként támad valahol zsarolóvírus.

Emellett nem lehet elégszer említeni a biztonságtudatosság szerepét, és az ehhez kapcsolódó képzések fontosságát. Ez pedig, mivel a számítógép és az internet minden generáció életét gyökeresen megváltoztatta, mindenki számára tanulást, ismeretbővítést jelent. Ma már olyan mértékben áthatja az életünket az informatika, hogy az IT biztonság egy rendszeres feladatot ad minden korosztálynak.

Ezek az ismeretek roppant szerteágazó területeket ölelnek fel, kezdve a vírusvédelem fontosságától, a hibajavító frissítések naprakészen tartása mellett a social engineering, azaz megtévesztéssel operáló támadásokon át a mentésekig, és az erős, egyedi jelszavak használatáig tényleg rengeteg kulcselem megfelelő kezelése szükséges hozzá, ezt pedig meg kell tanulni.

A hónap folyamán több, a témához kapcsolódó világszerte megjelenő anyag, kampány, előadás igyekszik ezeknek az ismereteknek a fontosságát kiemelni, és a védekezés fontosságára széles körben felhívni a figyelmet. És természetesen nem maradhat ki ebből a tematikából a gyermekvédelem sem, hiszen ők már 6-7 évesen böngésznek a neten, számukra az okostelefon, a közösségi háló már nem csupán eszköz, hanem élettér.

A digitális szülőknek, pedagógusoknak pedig fontos feladata, hogy tiltás helyett inkább a helyes, biztonságos és mértékletes használatra tanítsák őket, - beleértve saját mutatott jó példájukat is - felhívva emellett a figyelmet az internetes zaklatás elleni teendőkre. Az életkoruknak megfelelően kezdetben inkább közös netezéssel, tartalomszűréssel, és közösen elfogadott szabályok felállításával, majd később ami talán a legfontosabb, az online tér történéseinek rendszeres megbeszélésével tehetünk sokat.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása