Idősek és a net veszélyei

2019. december 19. 20:52 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A közvélekedés szerint az idős embereket nagyobb valószínűséggel verik át csalók, mint gyermekeiket vagy unokáikat. Ami a számokat illeti, csak az Egyesült Államokban évente közel 3 milliárd dollárt csalnak ki az idősek pénztárcájából különféle módszerekkel a kiberbűnözők – ezek között szerepelnek az internetes átverések is.

Ráadásul az ilyen statisztikák vélhetően csak a töredékét képviselik a tényleges károknak, mivel sok áldozat inkább hallgat, mert attól tart, nevetségessé válik, ha beismeri saját tudatlanságát, óvatlanságát. De vessünk egy közelebbi pillantást a kérdésre, és vizsgáljuk meg, miért különösen sebezhetőek az idős emberek az online csalásokkal szemben! A csalók többek között kihasználhatják az idősek hiszékenységét, illetve egyes esetekben az öregedés okozta kognitívképesség-romlást.

Mondanunk sem kell, hogy az efféle bűnözők arra alapozzák tevékenységüket, hogy a kiszemelt áldozatok nem úgy nőttek fel, hogy ez a technológia körülvette volna őket. Nagy valószínűséggel ugyanis soha nem vettek részt még a legalapvetőbb kiberbiztonsági képzéseken sem. Nézzünk most pár praktikus tanácsot, melyekkel felvértezve az idősek is jóval nagyobb eséllyel szállhatnak szembe az online csalókkal.

Legyünk gyanakvóak!
Soha ne feltételezzük, hogy egy idegen személy az interneten megbízható! Sőt, minden váratlan üzenetet tekintsünk átverési kísérletnek! Akkor is óvatosan kell eljárnunk, ha az üzenet egy ismerősünktől érkezik (vagy legalábbis úgy tűnik, hogy tőle érkezik) -- ez egyaránt vonatkozik az e-mailben, a Messenger-jellegű applikációkon keresztül és a közösségi médiában továbbított üzenetekre.

Vigyázzunk, ha valami szokatlant veszünk észre akár az üzenetben, akár a feladóval kapcsolatban: lehet, hogy egy kiberbűnöző átvette az irányítást barátunk online fiókja felett, és most azt használja rosszindulatú spam-üzenetek küldésére. Ha kétség merül fel bennünk, inkább töröljük az üzenetet!

Ne kattintsunk felelőtlenül!
Az adathalász támadás az egyik legelterjedtebb online visszaélés, és általában egy kéretlen e-maillel vagy közösségi médiás üzenettel kezdődik, amelyben a csaló egy számunkra ismert személynek adja ki magát, elhitetve velünk, hogy megbízhatunk benne. Aztán megpróbál meggyőzni minket arról, hogy adjuk ki neki érzékeny adatainkat, mint például hitelkártya-adatokat vagy online bejelentkezési adatokat.

Sok csaló már jóval túlhaladta a rossz helyesírással megírt és csak szöveges tartalomra építő adathalász üzeneteket: konkrétan egész weboldalakat és Facebook-oldalakat hoznak létre átverő-kampányaikhoz. Soha nem szabad automatikusan feltételeznünk, hogy a váratlanul kapott anyagok hitelesek, függetlenül attól, hogy mennyire hivatalosnak néznek ki. Nagy körültekintéssel kattintsunk csak linkekre vagy nyissunk meg e-mailes csatolmányokat, még akkor is, ha az üzenet látszólag ismert, megbízható forrásból származik!

Mondjunk nemet a gyanús ingyenes dolgokra!
A fentiekhez hasonlóan a csalók e-mailt küldhetnek nekünk, hogy gratuláljanak a lottón vagy egy olyan nyereményjátékban elért „sikerünkhöz”, amelyben soha nem is vettünk részt. Annak érdekében, hogy a nyereményt „felszabadítsák” számunkra, kérni fogják a személyes adatainkat és/vagy előleg kifizetését egyfajta "előleges átverés" formájában.

Általában az üzenetek sürgető jellegűek, próbálják azt az érzetet kelteni, hogy ha nem cselekszünk azonnal, akkor kimaradunk valamiből. Ne felejtsük el azonban, hogy a legitim lottók soha nem követelik meg a nyertesektől, hogy bármiféle díjat fizessenek a nyereményeik átvétele érdekében!

Soha ne utaljunk pénzt idegeneknek!
A romantikus indíttatású átverés volt a második legkártékonyabb csalási forma 2018-ban: a minden korosztályt megcélozó trükk-kategória (melyben egy lehetséges romantikus partneri viszony ígéretével csalnak ki pénzt vagy személyes információt az áldozatokból) összesen 362 millió dollár értékű kárt okozott.

Ami még ennél is rosszabb: az FBI legfrissebb, internetes bűnügyekkel foglalkozó jelentése azt is megállapította, hogy becslések szerint a romantikus csalások áldozatainak csaknem egyharmadát ún. money mule-nak (pénzöszvérnek) használták, magyarul pénzmosó bűncselekmények gyanútlan részesévé tette őket. A romantikus átverések már évek óta szerepelnek az időskorúak ellen elkövetett leggyakoribb átverések listáján, ami nem meglepő amiatt, hogy a magány az egyik leggyakoribb probléma, amellyel sok idős embernek szembe kell néznie.

Párbeszéd
Az utolsó tipp elsősorban a fiatalabbaknak szól: tartsuk fenn a folyamatos párbeszédet szüleinkkel és nagyszüleinkkel, és úgy magyarázzuk el nekik az alapvető kiberbiztonsági gyakorlatokat, hogy számukra a leginkább érthető legyen, illetve köthető saját tapasztalataikhoz! Már azzal sokat segítünk, ha az interneten leselkedő veszélyekre felhívjuk a figyelmüket és átbeszéljük velük, mire kell vigyázniuk.

Érdemes a figyelmükbe ajánlani olyan oldalakat, ahol IT biztonsággal kapcsolatos fontos tudnivalókról olvashatnak. Amellett, hogy így jobban megértik majd az online világot és annak árnyoldalát, sokkal kevésbé érzik majd magányosnak magukat, ami végső soron segíthet abban is, hogy a világháló biztonságosabbá váljon a számukra.

Legyen megbízható védelmi programunk
A fenti óvintézkedéseken túl mindig jól jön egy technikai védőháló is, tehát használjunk valamilyen legfrissebb kiadású komplex internetbiztonsági szoftvert (például ESET Internet Security) és tartsuk azt folyamatosan naprakészen.

A több mint 110 millió felhasználóval rendelkező ESET a számítógépes vírusok megjelenésének kezdetétől jelen van, és folyamatosan fejleszti a ma már nem is vírusirtónak, hanem sokkal inkább internetbiztonsági alkalmazásnak nevezhető. Ebben különféle integrált modulok dolgoznak - többek közt Exploit Blocker, Botnet Protection, hálózati támadások elleni védelem, és természetesen a zsarolóprogram elleni védelem sem hiányzik a programba beépített védelmi eszköztárból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://antivirus.blog.hu/api/trackback/id/tr5015359358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása