Mondja Macintosh, mért oly bús?

2020. február 17. 08:52 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Szaporodjatok és sokasodjatok! Nos ezt 1986-ban vagy azóta senkinek nem kellett külön kinyilatkoztatnia, vagy utasításba adnia, sajnos a számítógépes kártevők szerzői és terjesztői már évtizedek óta önjárók, és így az ilyen incidensek száma exponenciálisan növekszik. Ha valaki követte már korábban is az AVTest oldal kimutatását, láthatta, hogy 2020-ban az egyedi rosszindulatú kódok mintáinak száma már meghaladta az egymilliárdot. Kártékony kódokból pedig tavaly már bőven kijutott a Mac júzereknek is.

A fenyegetések száma nemcsak számszerűsítve emelkedik - ahogyan gyorsuló világunkban a DataNeverSleeps évente megmutatja, az új esztendőben mennyivel több minden egyéb is történik a neten 60 másodperc alatt - hanem tapasztalhatunk jelentős átrendeződéseket, jól megfigyelhető tendenciákat, trendeket is.

A 2013-as CryptoLocker felbukkanása óta például a zsarolóvírus lett az egyik "sztár", amelyet azóta is széles körben, óriási volumenben terítenek a bűnözök, mert hatalmas pénzeket tudnak keresni vele.

A piaci részesedés alapján aligha meglepő, hogy a népszerű fenyegetések célpontjában találjuk az Android platformot is. Ennek oka a tömeges felhasználás mellett a kezdeti kevésbé szigorú ellenőrzésekben is fellelhető: bárki lehet fejlesztő, azonos néven számtalan csaló hasonmást készítenek, sokáig csak szúrópróba szerű ellenőrzés történt, illetve egy rosszindulatú frissítéssel már menet közben is bármelyik korábbi "jó" app elindulhat a kártékony úton, amíg le nem lepleződik.

A napokban olvashattunk egy kis statisztikát arról, hogy a Google Play Protect mennyi kártékony kódot szűrt ki a tavalyi évben. A 2 milliárdos szám persze valóban nem kicsi, de biztosan nem elegendő. A fenyegetések száma ugyanis még ennél is nagyobb arányban növekedett és növekszik, ezért ma már elfogadott hozzáállás, hogy a saját mobil eszközökön is mindenkinél ketyegjen egy vírusvédelmi alkalmazás.

És az első hallásra talán a legváratlanabb adat, miszerint a 2019-es évben több kártevő, kártékony kód támadta a Mac gépeket, mint a Windows rendszereket. A Malwarebytes kiberbiztonsági cég kutatói a tavalyi esztendő az általuk naplózott kibertámadásait elemezték, és megállapították, hogy a rosszindulatú támadások és egyéb kártékony tevékenységet végző, és célzottan Mac rendszereken futó kódok száma jelentősen megnőtt az elmúlt évben.

Sőt, a 2019-es évben majdnem duplája volt az átlagos támadásszám, ez 11 lett az OSX-en, míg a Windows rendszereken 5.8 volt.

Ehhez annyit viszont mindenképpen hozzá kell tenni, hogy ha generikusan, illetve tevékenység alapján nézzük ezeket a fenyegetéseket, akkor a Mac elleni támadások java része továbbra is a jóval kevésbé ártalmas adware, és egyéb nem kívánatos program (PUP, Potentially Unwanted Programs). Léteznek ugyan Macre is zsaroló kártevők, kémprogramok szép számmal, ám ezek elterjedtsége OSX-en és Linuxok alatt még mindig relatíve jóval enyhébb, mint a Microsoft platformjain.

A Windows rendszerek esetén viszont még mindig a ransomware, az adatlopó kémprogramok és a titokban való bitcoin bányászat terjed folyamatosan, amiből különösen az első kettő kiemelten veszélyes, és nagy károkat okozó, míg a kéretlen reklámok, vagy a gép lassulás többnyire inkább csak bosszúságot okoznak, bár a webes elirányítgatásoknak aztán lehetnek még további kockázatai. Szóval erős búslakodásra azért nincs ok, a vírusok száma növekszik, a sebezhetőségek és a támadások száma minden rendszeren szintén világszerte növekszik, de tegye fel a kezét, aki az eddigi tendenciák alapján gyökeresen mást várt! Mivel viszont sajnos nem létezik ab ovo támadhatatlan, exploitmentes, eleve biztonságos platform, ezért tényleg érdemes mindenhol védelmi programokat használni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása