Ha nem fizetsz, megfertőzzük a családodat

2020. április 20. 11:49 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A mostani járványhelyzet jó apropót szolgáltat az ügyeskedőknek, kártevő terjesztőknek, adattolvajoknak. A COVID-19 miatt az emberekben felhalmozódott feszültséget, fokozott aggodalmat, érdeklődést igyekeznek meglovagolni, így az ilyen tárgyú spamek már eddig sem kis mennyiségét még tovább növelve.

Több posztban is foglalkoztunk már a felhasználók mostani karanténba kényszerült helyzetével, amiben az informatikai támadások erőteljesebb megjelenése áll szemben a sok helyen kapkodva megszervezett home office struktúrával, és az átlagos felhasználói biztonságtudatossággal.

Ebben a több hete tartó küzdelemben most a Google is megmutatta, milyen irdatlan erők és számok húzódnak meg a háttérben.

A Gmail üzemeltetője szerint az elmúlt héten 126 millió COVID-19 adathalász csalást blokkoltak. Ez ha napokra bontjuk, akkor 18 millió darabot jelent naponta. Az adathalász e-mailek ilyen széles körű terjesztése mind a munkavállalókat, mind pedig az otthoni átlagfelhasználókat nagyban veszélyezteti.

Ez az észlelt erős hullám egybecseng azzal, amit más security laborok tapasztaltak, például a Barracuda is hatalmas növekedést, 667%-os emelkedést regisztrált a célzott adathalász támadások terén márciusban a korábbi februári adataikhoz képest.

Eközben az FBI is újabb figyelmeztetést adott ki, amelyben pedig kriptovalutás csalásokra hívják fel a figyelmet. Az elkövetők csábító haszonnal kecsegtető befektetési opciókkal, kamu jótékonysági szervezeteknek történő adakozási lehetőséggel különböző életkorú embereket céloznak meg, és próbálják őket rávenni wallet adataik megadására, vagy phishing linkekre, kártékony mellékletekre való kattintásra.

Ezek a próbálkozások világszerte előfordulnak, vagyis nem korlátozódnak közvetlenül csak az angol nyelvterületekre.

A zsarolóvírusok frontján is élénkülés figyelhető meg. Ahogy már mi is írtunk róla, elsősorban a vállalati rendszerek elleni ransomware esetekben a fenyegetés kiegészül azzal, hogy a támadók nemfizetés esetén a bizalmas adatokat publikus oldalakra töltik fel, és ez nem puszta fenyegetés, hiszen már több esetben konkrétan be is következett.

Emellett az FBI figyelmeztetésében arról is írnak, hogy a "hagyományos", átlagfelhasználók elleni zsarolóvírusos támadásokban az is megjelent, hogy az áldozatot és családtagjait azzal fenyegetik, hogy koronavírussal fertőzik meg őket, ha nem kapják meg a követelt váltságdíjat. Nyilván ez persze a többség számára nem igazán vehető komolyan, de sajnos biztosan lesznek majd olyanok is, akik erre mélyen bepánikolnak, és gyorsan fizetnek.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2020.04.20. 15:17:37

Nem elég baj a pandémia, az emberi patkányság is szedi áldozatait.

ebella 2020.04.21. 05:22:27

Amíg lószar van, veréb is van. Tőlem fenyegetőzhet akárki, akármeddig, leszarnám. Már, ha elolvasom, mert az se valószínű, hogy olyan levelet nyitok meg, aminek a feladójáról nem tudom kicsoda.

]{udarauszkasz 2020.04.21. 19:12:26

En speciel az ilyennek megfognam a billentyuzetet, es minden egyes ujjperc izuleten eltornek egy darabot belole, ugy, hogy tobbe egy entert se tudjon leutni.
süti beállítások módosítása