A kriptobevételek felett az égbolt felhőtlen

2024. július 29. 19:02 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy friss elemzés eredménye azt mutatja, hogy 2023-ban jó évet zártak a pénzmosásra és zsarolószoftver terjesztésre szakosodott bűnözői csoportok.

Az orosz ransomware bandák adják az összes váltságdíjból származó bevétel 69%-át, ami összegszerűen 500 millió dolláros (cirka 180 milliárd forintnyi) bevételt jelentett a tavalyi esztendőben.

A kriptográfia segítségével elkövetett bűnözés elemzésére szakosodott TRM Labs jelentése szerint a volt Szovjetunió területéről indított zsarolóvírus támadások, a kriptovalutákkal kapcsolatos csalások, valamint a darknetes piactereken történő visszaélések masszív bevételi forrást jelentenek a bűnözői csoportoknak, alacsony lebukási kockázattal.

Észak-Korea szintén vezető szerepet tölt be a különféle kriptovalutás csalások, átverések, adatlopások területén, a világszerte elkövetett akcióikkal 2023-ban több mint egymilliárd dollárt sikerült ellopniuk.

Ázsiában továbbra is roppant gyakoriak a kriptovalutákkal kapcsolatos befektetési csalások, átverések, amelyek kiemelkedő bevételeket, busás hasznot ígérnek.

A ransomwarekre visszatérve 2023-ban ezen a téren a LockBit, a Black Basta, az ALPHV/BlackCat, a Cl0p, a PLAY és az Akira voltak a legjelentősebb szereplők, ezek mind orosz irányítású bandák. Bár időközben például a BlackCat leállt, új csoportok léptek a helyükbe, például a RansomHub, amely gyorsan az egyik legaktívabb szereplővé avanzsált.

A bevételek alapján a LockBit és az ALPHV volt a legnyereségesebb a tavalyi évben, 320 millió dollár értékű kriptovaluta váltságdíjat gyűjtöttek be a beszámoló szerint. A szolgáltatásként kínált Ransomware-as-a-Service (RaaS) továbbra is az egyik legjövedelmezőbb üzletág maradt.

Oroszország a pénzmosás terén is domináns, csak az oroszországi székhelyű Garantex egymaga az itteni forgalom 82%-át tette ki a kriptovalutás ügyleteknél. A kriptovalutával fizetett darknetes gyógyszereladás területén pedig az oroszországi szereplők 95%-ban uralták az itteni piacot.

A jelentés arra is utal, hogy az így befolyt bevételeket nagy valószínűséggel kínai gyártóktól vásárolt katonai felszerelésekre és a szankciók miatt elérhetetlen kritikus műszaki alkatrészek vásárlására költhették.

Hol van már az a 2005-ös sokkoló felismerés, amikor azzal szembesült a világ, hogy a különféle számítógépes kártevőkkel, csalásokkal, átverésekkel elkövetett bűncselekményekből az USA-ban abban az ében az elkövetőknek már több pénzük származott, mint a drogkereskedelemből.

19 év elteltével elmondható, hogy a helyzet nem kevésbé sokkszerű, a védekezés-megelőzés pedig mindenkinél rengeteg erőforrást emészt fel - de más lehetőség nem nagyon van.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása