Egy újabb digitális tanév jöhet?

2020. szeptember 01. 11:42 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ma indul egy új iskolaév, melyről egyelőre senki nem tudja, hogy a tantermekben vagy az otthoni számítógépek előtt fog-e majd valójában zajlani. Újra itt az időhiány, a szülők gépéről tanuló gyerekek, a leckemagyarázás ideje? Vagy második nekifutásra már jobban fog menni? Márciustól a tanév végéig online okosodtak a gyerekek - mit tanultunk ebből az időszakból, és mivel tudjuk felvértezni magunkat, mielőtt nekiállunk a következő fordulónak?

A több hónapos digitális oktatás és az azóta felgyűlt tapasztalat sok szempontból előnyt ad az új tanévben, hiszen mostanra mindenki már lehetőségként tekint a digitális megoldásokra. A számítógépes környezet velejárója azonban a sokféle támadás, veszély - a kezdetleges csalási próbálkozásoktól kezdve egészen a fejlett vírusokig. Melyek voltak és lesznek a jövőben is a legnagyobb online veszélyek, hogyan tudunk védekezni ellenük?

Az ESET szakértői összegyűjtötték legfontosabb kiberbiztonsági tanácsaikat annak érdekében, hogy az új tanévben is online biztonságban legyenek a gyerekek, akár a tantermekben, akár otthon tanulnak.

A két fő veszélyforrás nem változott az előző tanév óta: az egyik az adathalászat, melynek során a személyes adatainkkal visszaélve akár komoly anyagi és erkölcsi veszteségeket is elszenvedhetünk. Hívjuk fel a gyermekek figyelmét, hogy mindenképp egyeztessenek velünk, ha egy oldal vagy valaki személyes információkat kér tőlük. Tudniuk kell, hogy hol milyen adatot adhatnak meg annak érdekében, hogy mindig a lehető legkevesebb információt osszák meg magukról.

Fontos, hogy a különböző oldalakon olyan felhasználónevet válasszanak, amelyből nem lesznek beazonosíthatóak. Egy-egy online fiók számos személyes adatot tartalmaz, ezért az is elengedhetetlen, hogy erős, egyedi jelszóval, vagy inkább jelmondattal védjék ezeket.

A másik fő veszélyt a zsarolóvírusok jelentik, amelyek zárolják az eszközeinket, és titkosítják a rajtuk lévő fájlokat, így elveszthetjük a családi nyaralások fotóit, a digitális oktatás során lementett anyagokat és egyéb számunkra, illetve a gyerekek számára fontos dokumentumot.

A biztonságunk érdekében használjunk korszerű internetbiztonsági programot számítógépeinken és mobil eszközeinken, és védjük a szoftver beállításait erős jelszóval. Emellett érdemes a legfontosabb fájljainkról rendszeresen mentést készítenünk egy külső adathordozóra.

A webkamerák megfelelő védelme kiemelten fontos továbbra is, hiszen a kameránk is lehetőséget adhat visszaélésekre. Pár hónapja volt egy olyan e-mailes támadási hullám, amely során a támadók azt állították, hogy meglestek minket a webkameránkon keresztül. A levél szerint megszerezték a jelszavunkat, és intim helyzetben videót készítettek rólunk, ráadásul a címjegyzékünket is ellopták. A fenyegetés lényege az volt, hogy ha nem fizetünk nekik, akkor elküldik a videót erre a címlistára.

Az ilyen e-mailekre jellemző, hogy egy korábban - akár évekkel ezelőtt - valahonnan kiszivárgott jelszóval próbálnak ráijeszteni az áldozatra. Azonban nincs bizonyíték a videófelvételre, illetve ha rendszeresen cseréljük jelszavainkat, akkor a levélben szereplő jelszó is elavult már. Érdemes tehát letakarnunk a webkameránkat, amikor nem használjuk, és olyan biztonsági progamot választanunk, amely webkamera védelemmel is rendelkezik, és jelzi, ha illetéktelenek próbálnak meg csatlakozni a kameránkhoz. Így biztosabbak lehetünk abban, hogy ha a fentihez hasonló levél érkezik a postafiókunkba, akkor az csak egy átverési kísérlet.

A digitális vagy a hibrid digitális-offline oktatás esetén a jövőben is előfordulhat, hogy ismeretlen helyeken kell majd regisztrálni, alkalmazásokat kiválasztani és megtanulni - ezek a feladatok mind a tanulók, mind a pedagógusok oldalán jelentkezhetnek. Továbbra is ellenőrizzük a letöltött programokat, appokat, azok megbízhatóságát. Az appok tartalmai szülői visszajelzések alapján jól ellenőrizhetők a Commonsensemedia oldalán.

A regisztrációk során figyeljünk az SSL titkosított kapcsolat meglétére (HTTPS). Segítségünkre lehetnek továbbá a szülői felügyelet alkalmazások is, amelyekkel kiszűrhetjük a gyermekek számára káros weboldalakat, és korlátozhatjuk az online, illetve játékkal töltött időt.

A családi eszközök operációs rendszerét és programjait mindig tartsuk naprakészen, a hibajavító frissítések telepítésével, ugyanis ellenkező esetben a sérülékenységeket kihasználva kártevők fertőzhetik meg eszközeinket. Mivel a diákok gyakran több felhasználó által megosztott otthoni eszközökre és hálózatokra támaszkodnak, soha nem volt még ennyire fontos a hálózatok, valamint a személyes és szakmai adatok védelme.

Mivel a virtuális tanulás egyre általánosabbá válik, az oktatók és a diákok számára egyaránt fontos kérdéssé vált, hogy hogyan védhetik meg magánéletüket és adataikat, miközben osztályzatok és egyéb visszajelzések kerülnek megosztásra. Azok számára, akik visszatérnek az offline osztályterembe, a fizikai távolságtartás kritikus fontosságú lesz, nekik az online adatvédelem mellett erre is kell összpontosítani.

A gyerekek számára a kibertér ma már régen nem csupán eszköz, hanem élettér, ahol már a karantént megelőző időszakban is akár napi 6-8 órában is jelen voltak. Elkerülhetetlen, hogy megértsék, és megtanulják a modern kor lehetőségeit, kihívásait, de emellett az internetes biztonság szempontjából is meg kell ismerjék, milyen kockázatok fordulhatnak elő és hogyan lehet ezeket kezelni, honnan tudnak segítséget kérni.

A biztonságtudatosság emellett minden korosztály számára nélkülözhetetlen, és folyamatos tanulást, figyelmet igényel, hogy az átverésektől, hamis hírektől, közösségi oldalakon terjedő csalásoktól megóvhassuk magunkat. Végül ami talán mégis biztató hír lehet ezzel kapcsolatban, hogy tavasszal ebben a különböző generációk egészen jól tudták egymást segíteni a tudásukkal.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebella 2020.09.02. 04:12:11

Középiskolától, nem nagyon erőltetném az iskolai képzést, csak, ha már megvan a valóban megvédő vakcina. A kicsikre még vigyázni kell otthon, a gazdaság (és családi jövedelem) komoly problémái nélkül nehezen megoldható, de a nagyobbak már elvannak egyedül is.

Exploiter 2020.09.02. 07:37:05

Remélhetőleg nem cseszik szét újra a gyerekeket meg a családokat a lezárásokkal.

T.Jani 2020.09.02. 11:52:45

Azért milyen érdekes pár éve tiltotta be a Fidesz a magántanulókat, mindenkinek kötelezően iskolába kell járni mert ez a hatékony oktatás kulcsa !!
Ezek szerint mégsem, lehet ezt másképpen is csinálni, és csak hazudtak???
süti beállítások módosítása