A csaló számlák helyes időzítéséről

2020. november 04. 13:27 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokféle árulkodó jele van az olyan kamu értesítéseknek, számláknak, amelyek a felhasználók figyelmetlenségét, óvatlanságát kihasználva igyekeznek pénzhez jutni. Ezek közül is talán a sürgetés, vagy a túl rövid határidők teszik a legnagyobb nyomást az áldozatra, aki aztán legtöbbször valóban hibázik, és ráfázik.

Ma már alig múlik el nap, hogy valamelyik magyar bank vagy mobilszolgáltató ne adna hírt, figyelmeztetést valamilyen adathalász próbálkozásról. A karantén időszak pedig a csomagküldő szolgálatok nevében küldözgetett átverések terén produkált kiemelkedően óriási emelkedést, itt ugyanis sokaknak ez lett az áru beszerzés fő csatornája.

De említhetnénk az adóbevallási időszakot a visszatérítések miatt is. Ha pedig egy ilyen típusú levélben valamilyen küldeményünk, állítólagosan be nem fizetett számlánk, visszaigényelhető pénzünk miatt sürgetést kapunk, hajlamosak lehetünk alaposabb átolvasás, átgondolást nélkül egy küszöb alatti összegű számlát inkább gyorsan befizetni, átutalni, kattintani, nehogy kiessen valamilyen szolgáltatás, vagy hogy időben megkapjuk a várva várt küldeményt, esetleg várva várt pénzösszeget.

Nos a kapkodás az stimmel, az összeg azonban egyáltalán nem volt vonal alatti annál a csalásnál, aminél ismeretlen elkövetők 2.3 millió dollárt (cirka 710 millió forint) loptak el a wisconsini republikánus párttól. Az incidensnél a támadók igen profin, precízen a választás előtti utolsó heteire időzítették a hamis számlájukat.

Ez a művelet úgy zajlik, hogy a megcélzott intézményről a csalók igyekeznek minél több információt összeszedni, milyen rendszeres költségeik, számlájuk van - ebben nem ritkán belső, vagy korábban ott dolgozó munkatársak óvatlansága is segíthet. Az így begyűjtött információk segítségével aztán készítenek valamelyik szokásos beszállító partner nevében egy hasonmás számlát, aminél az egyetlen különbség, hogy rajta egy másik bankszámla szám szerepel.

Az FBI már vizsgálja az esetet, melynél a lopásra október 22-én derült fény. Andrew Hitt, a wisconsini republikánus párt elnöke szerint több olyan tétel hamis számláit használták fel, amelyekkel a kampány korábban valóban dolgozott, például a választási postázáshoz kapcsolódóan.

Sajnos elmondható, hogy ez a fajta átverés valójában meglehetősen gyakori, például a Facebookot és a Google-t 2017-ben egy hasonló adathalász akció keretében érte el 100 millió dollár értékű veszteség.

És hogy olyan mondat is szerepeljen a szövegben, amibe a mesterséges intelligencia is bele van szőve, egy állítólagos "főnöki azonnali átutalásos" csalással 2019. augusztusában egy brit energetikai vállalattól 220 ezer EUR-ot loptak el, ahol a németországi ügyvezető telefonhangját, akcentusát egy AI támogatott program utánozta le megtévesztően élethűen, és az összeget látszólag egy magyar beszállító bankszámlájára kérték.

Szóval ne hagyjuk magunkat átverni, megkárosítani, vagyis tűzre, vízre és pénzre továbbra is vigyázzunk!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása