Modern románc, holdfény és tánc

2021. február 18. 11:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A tavalyi esztendő fenekestül fordította fel az úgynevezett normális életünket. Ez az emberi kapcsolattartásainkban, pihenési szokásainkban, homeoffice-ba szorult munkavégzésünkben, online oktatásban, kijárási korlátozásokban új kihívást jelentő év az online leselkedő veszélyeket is megtolta, és igen, a társkereséssel kapcsolatos csalások száma is jelentős növekedést mutatott. Egy megszívlelendő idézet Theodore Roosvelt-től: "A bölcsesség kilenctized része, hogy időben vagy bölcs".

Jöttek mindenféle átverések 2020-ban, volt túlárazott, vagy nem is létező védekező eszközök (maszk, fertőtlenítő) fekete kereskedelme, és az erre szakosodott hamis webáruházakon keresztül a személyes és banki adatok tömeges ellopása. Volt magyar nyelvű, a magyar kormány nevében írt kéretlen levélben érkező átverés is, amelyben a részletes személyes és banki információk megadása után kínáltak fel állítólagos 150 ezer forintos "segélyt" ismeretlen csalók.

Persze nem kerülhettük el a vakcinával és oltással kapcsolatos csalásokat sem, volt ezekben állítólagos azonnali oltási információ, fizetős lehetőség a várakozási listában való állítólagos előrébb jutásra, de még feketepiaci oltóanyagot is kínálgattak a kéretlen üzenetekben.

Természetesen a romantikus csalások sem szüneteltek, sőt a kijárási, utazási korlátozások miatt még a korábbinál nagyobb hangsúllyal lett az online virtuális tér az ismerkedés, a társkeresés elsődleges vagy egyetlen lehetséges terepe. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) friss jelentése szerint tavaly rekordösszeget, 304 millió dollárt (hozzávetőlegesen 90 milliárd forint) sikerült a csalóknak bekasszírozni, ami 50%-os növekedés jelent az előző évhez viszonyítva.

Áldozatonként átlagolva így sem kevés ez, vagyis fejenként nagyjából 2500 dollárt, azaz körülbelül 740 ezer forint volt a veszteség, ami a 2016-hoz viszonyítva az akkori elszenvedett átlag kárértéknek a négyszerese.

Aki még esetleg nem hallott volna a romantikus csalásokról, a még csak virtuálisan ismert leendő társunk tipikus jellegzetes élethelyzetről számol be az ismerkedés során: külföldön szolgáló megözvegyült katona, fúrótornyon dolgozó jól kereső olajmunkás. A kezdeti levelezős szakaszban azonban éppen mindig az igazi, élőben remélt randi előtt fogy el a pénzük, vesztik el az állásukat, kapnak váratlanul magas összegű kórházi számlát, hal meg az apjuk, zárolják a számlájukat, szenvednek állítólagos balesetet, és ezeken a jogcímeken igyekeznek pénzzel lehúzni a neten kiszemelt jól szituált, egyedülálló nőket.

A netes ismerkedés online szakaszában sok esetben arra is megkérik a partnert, hogy "akadályoztatásuk" miatt nyissanak helyettük, de a saját nevükre bankszámlát, vagy csak elkérik az áldozat részletes számla adatait.

Az FTC jelentése szerint a közösségi oldalakon, hamis profillal elkövetett romantikus csalások előfordulási aránya minden korcsoportban megnőtt, ám a legmagasabb anyagi veszteséget mégis a 70+ korosztály szenvedte el, egyénenként átlagosan 9,475 USD, ez hozzávetőleg 2,8 millió forintnak megfelelő összeg.

Kor alapján a 40-69 évesek a leginkább veszélyeztetett csoport, ők a bűnözők legkedveltebb célpontjai.

Hogy megvédjük magunkat a romantikus csalóktól, mindig legyünk éberek és figyeljünk a hamis fotókra, gyanús kérésekre, kifogásokra, árulkodó jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy átverés van folyamatban.

Egy korábbi hasonló tematikájú posztunkban már részletes jótanácsokkal igyekeztünk szolgálni a megelőzéshez, ezt ezen a linken lehet elolvasni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása