Diplomatákat támad a BackdoorDiplomacy

2021. június 17. 16:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET Research által felfedezett új APT-csoport, a BackdoorDiplomacy elsősorban közel-keleti és afrikai külügyminisztériumok hálózatába próbál bejutni, de az is előfordul, hogy telekommunikációs vállalatok kerülnek a támadások célkeresztjébe. A folyamat során a kiberbűnözők a szervereken futó programok sebezhetőségeit kutatják fel és használják ki annak érdekében, hogy hátsó ajtót telepíthessenek ezekre.

A BackdoorDiplomacy esetében a támadást az ESET által Turian névre keresztelt hátsó ajtón (backdoor) keresztül indították. A hátsó ajtó szoftver lehetővé teszi a hackerek számára, hogy a titkosítási módszereket megkerülve távolról belépjenek a rendszerbe, ahol titokban érzékeny adatokat, jelszavakat és más fontos bizalmas információkat gyűjthetnek és lophatnak el a felhasználóktól.

A BackdoorDiplomacy képes felismerni a cserélhető adathordozókat, főleg az USB flash meghajtókat, melyek tartalmát a fő meghajtó lomtárába másolja át.

A BackdoorDiplomacy ugyanolyan taktikákat, technikákat és eljárásokat használ, mint más hasonló ázsiai székhelyű kémkedő csoportok. Jean-Ian Boutin, az ESET fenyegetéskutatási vezetője szerint a Turian valószínűleg egy fejlettebb verziója a Quarian nevű hátsó ajtónak, mely utoljára 2013-ban mutatott aktivitást szír és amerikai diplomáciai célpontok ellen.

A Turian hálózati titkosítási protokollja szinte teljesen megegyezik más ázsiai központú bűnszervezetek által használt, Calypso, illetve Whitebird nevű hátsó ajtó program titkosítási protokolljával. Érdekesség, hogy a Whitebird-öt a BackdoorDiplomacy-val egyidőben (2017-2020) alkalmazták szintén diplomáciai szervezetek elleni támadások során Kazahsztánban és Kirgizisztánban.

A BackdoorDiplomacy korábban több afrikai ország külügyminisztériumában, valamint Európában, a Közel-Keleten és Ázsiában is indított támadásokat. Továbbá célpont volt számos afrikai telekommunikációs társaság és legalább egy közel-keleti jótékonysági szervezet is.

Az elkövetők minden esetben hasonló támadási taktikákat, technikákat és eljárásokat (TTP) használtak, de még a közeli földrajzi régiókban is rendszeresen módosították az alkalmazott eszközöket, ami nagyban megnehezítheti a csoport nyomon követését.

A bűnözői csoport Windows és Linux alapú szervereket egyaránt támad, leginkább olyan internetes portokon keresztül, ahol valószínűsíthetően gyenge a fájlfeltöltési biztonság, illetve javítatlan biztonsági rések találhatóak a rendszerben. Az áldozatok egy részét olyan adatgyűjtő fájlokon keresztül célozták meg, amelyeket cserélhető adathordozók (valószínűleg USB flash meghajtók) keresésére terveztek.

A beépülő modul rendszeresen megvizsgálja az ilyen meghajtókat, és a cserélhető adathordozók behelyezésének észlelésekor megkísérli az összes rajta található fájl jelszóval védett archívumba való másolását.

A kártevő képes továbbá az áldozat rendszerinformációinak ellopására, titokban képernyőképek készítésére, illetve tetszőleges fájlok írására, áthelyezésére vagy törlésére is. A csoport kártékony tevékenységéről további részletek az ESET "BackdoorDiplomacy: Upgrading from Quarian to Turian" című angol nyelvű blogcikkében olvashatók bővebben.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása