Péntek 13 egykor és ma

2021. augusztus 13. 10:17 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy kerek évforduló okán - 40 éve jelent meg az első IBM PC személyi számítógép - érdemes egy picit visszafelé tekinteni, honnan indultunk. Annyira hihetetlen események kövezték ki az eddigi utat, hogy szinte fakenews érzése lehet az embernek.

Akármilyen hihetetlen, az első néhány évben úgy lehetett PC-t használni, hogy az ég kék, a fű zöld volt, madarak csiripeltek, és semmilyen vírus nem fenyegette a gépünket. A széles körű áttörés, amelynek aztán a mai napig isszuk a levét 1986-ban volt, amikor sajnos a Brain személyében megjelent az első IBM PC kompatibilis, szabadon terjedő vírus.

Aki bővebben is kíváncsi erre a fejlődési időszakra, vagy csak nosztalgiázni akar, annak ezt Az IKT fejlődésének nem várt árnyoldalai című összefoglalót ajánljuk, már ami a technikai fejlődést illeti. A vírustörténelemről, a kártékony kódok evolúciójáról pedig a Kódok Harca előadás beszél elég részletesen.

Na de mi is ez a cím, puszta babonaság-e szerencsétlennek tartani ezt a gyanúsan hangzó dátumot? (spoiler alert: igen, az). Ám nem mindig volt így, ahogy ezt azok a szakemberek, akik már a 80-as, 90-es időszakban is számítógépes munkát végeztek saját bőrükön is megtapasztalhatták. Írtunk erről korábban már a blogban is.

Elképesztő módon egyedi nevezetes dátumokhoz is készültek vírusok, amik aztán az adott napon állományokat tudtak megfertőzni és jóvátehetetlenül felülírni.

Akkoriban még volt olyan vélekedés is, miszerint ha péntek éppen 13-ra esik, akkor emiatt senki ne kapcsolja be a számítógépét. Ami persze már akkor is tarthatatlan volt például a közműszolgáltatók, repterek, tőzsdék, kórházak, bankok, hadsereg, adóhatóság részéről.

De persze igen hamar jöttek a kijózanító 14 szombat és egyéb kártevővariánsok, tehát mindenki belátta, igazi hatékony megoldásra volt szükség vírusvédelem formájában.

És hogy stílszerűen emlékezzünk újra a 13-a péntekre, amikor a fekete macska valójában azért kel át az úttesten, mert odaát van dolga, a GitHub kihasználta ezt az évfordulót, és erre időzítve jelentett be változást.

A platformon mától már nem elégséges a kevésbé biztonságos sima jelszavas hitelesítés, hanem a felhasználóknak mostantól hitelesítési tokeneket (OAuth, SSH kulcs vagy GitHub App) kell használniuk a GitHub műveletek jóváhagyásához.

Na ugye, hogy történhetnek jó dolgok is az ilyen megtépázott emlékű napokon?

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása