Nyerd meg az életed - vagy mégsem?

2021. október 28. 10:58 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Netflixen futó és felkapottnak számító Squid Games sorozat a kártevőterjesztők figyelmét is felkeltette. Érdemes óvatosnak lenni a Google Playen, és egyéb helyeken.

Mindig van valamilyen apropó - legyen az lezuhant maláj repülőgép, olimpiai játékok, földrengés, cunami, robbantás egy maratonfutáson vagy bármi - kis késéssel máris megérkeznek a hírt meglovagló átverések, csalások, számítógépes kártevők.

Nincs ez másként most sem, és az androidra telepítendő programok esetében most sem árt a biztonságtudatos hozzáállás, hogy ki tudjuk szúrni a gyanús appokat.

Lukas Stefanenko, az ESET szakértője hívta fel a figyelmet egy Twitter posztban arra, hogy már 200 felett találhatók különféle, az elnevezésben a Squid Gamesre hivatkozó alkalmazások, amelyek játékok, háttérképek és hasonlók, ám köztük számos applikáció kártékony volt.

Például az egyik "Squid Wallpaper 4K HD" nevű háttérkép program a már 2016 óta ismert Joker kártevőt tartalmazta.

A Joker egy elég alattomos kártékony kód, látszólag legitim alkalmazásban rejtőzik, ám a telepítés után titokban beregisztrálja a felhasználókat különféle drága előfizetési szolgáltatásokra, emellett képes ellopni az SMS-üzeneteket, a partnerlistákat valamint a részletes eszközadatokat is.

Sajnos ezek a próbálkozások évről évre rendszeresen elő szoktak fordulni, általában egy már a Google Play kínálatában szereplő korábban tiszta alkalmazás rosszindulatú frissítésében, de sok esetben más, egyéb ellenőrizetlen piactér, illetve letöltési oldal kínálatában.

A legjobb amit tehetünk, ha használunk valamilyen vírusvédelmet az androidos eszközeinken is, maradunk az ellenőrzöttebb hivatalos piactéren, de még ott is odafigyelünk arra, pontosan mit telepítünk, mire adunk engedélyeket, és mindig átgondoljuk, hogy érkezett-e egyáltalán csomagunk, meg minden ilyesmi ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása