Váltságdíjat kínálnak a váltságdíjszedő bandáért

2021. november 09. 15:28 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Napjaink egyik legelterjedtebb támadási formája a ransomware. Ha döcögősen is, de elindult egyfajta nemzetközi összefogás a legkártékonyabb csapatok kiszorítására, ezek egyike a DarkSide.

Ha azt nézzük, honnan lehetnek ismerősek, akkor rögtön beugrik a Colonial Pipeline csővezeték elleni idén májusi támadás.

Itt egy több hetes, az Egyesült Államok keleti partján jelentkező üzemanyaghiányt és hatalmas veszteséget tudtak okozni az elkövetők, és a cég végül kifizette a 4.4 millió dollárnyi (akkori áron kb. 1.27 milliárd HUF) váltságdíjat.

Felmerült aztán, hogy tesz-e Oroszország a feltételezett orosz elkövetők ellen lépéseket, és mindez szóba került júliusban Joe Biden és Vlagyimir Putyin közti beszélgetés során is.

Míg végül októberben a bűnüldöző szerveknek sikeresen leállították a REvil zsarolóvírus banda szervereit, és ezzel egy látványos ellencsapást mértek a bűnözőkre.

Most pedig tovább emelik az amerikai hatóságok a tétet: 10 millió dollárt ígérnek a nyomravezetőknek a DarkSide ransomware bandavezérekkel kapcsolatos információkért.

A Külügyminisztérium közleménye szerint minden olyan személyekről szeretnének információt kapni, akik kulcsfontosságú vezető szerepet tölthettek be a DarkSide ransomware nemzetközi szervezett bűnözői csoportban.

További részeredménynek számít, hogy júniusban az ukrán és a dél-koreai rendőrség segítségével fél tucat embert letartóztattak azzal a gyanúval, hogy a Cl0p ransomware banda tagjai voltak. Az Interpol akkori akcióját 30 hónapos nyomozás előzte meg, és az Europol mellett vírusvédelmi cégek is segítettek a nyomok felderítésében.

Nehéz megtippelni, mennyire lesz hatékony az egységes nemzetközi fellépés, de annak mindenesetre örülni lehet, hogy legalább elkezdődtek az ilyen országhatárokon átívelő koordinált ellenakciók.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása