Mit tehetünk a kriptovaluta csalások ellen?

2022. január 20. 10:35 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Szezonja van a különféle Bitcoinos és egyéb virtuális valutákkal kapcsolatos átveréseknek, befektetési csalásoknak. Ha már ide tart a korszellem, hogyan védekezhetünk, ismerhetjük fel a gyanús jeleket, miként előzhetjük meg a bajt, mielőtt áldozattá válnánk és elbuknánk a pénzünket?

A velünk élő spamek sajnos nem ritkulnak, hiába ígérte meg annak idején 2004-ben ezek kihalását maga a nagy Bill Gates. Ha időszakokat, kiemelt tematikákat vizsgálunk az időben, láthatjuk, hogyan voltak különféle jellegzetes korszakok, amelyek mindig egy adott dolgot próbált meg népszerűsíteni: kezdetben hamisított Rolex, fizetős pornográf oldalakhoz való ingyenes hozzáférést, warez programokat.

Később a hamis antivírus korszak évekig tartotta magát nagyjából 2008 és 2010 között volt ennek a horizontja, majd később jöttek a hamis szerzői jogi fenyegetések, amelyeknél szintén a pénzünket akarták kicsalni. Pár éve viszont a kriptovalutás csalások szezonja tart, ez tematizálja a postaládánkba beeső kéretlen tartalmak zömét. A tavalyi esztendőben jó pár ilyen eset került a címlapokra.

Ha a statisztikákat nézzük, 2020. októbere és 2021. májusa között az amerikaiak becslések szerint körülbelül 80 millió dollárt (25 milliárd forint) kárt szenvedtek el a kriptovalutás csalás miatt a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) szerint. Az Egyesült Királyságban ez a szám még ennél is magasabb: rendőrségi adatok alapján az áldozatok több mint 146 millió fontot (kb. 62 milliárd forint) veszítettek el a tavalyi, 2021-es év első kilenc hónapjában.

A csalások fő oka, hogy sok országban még szabályozatlan ez a ténykedés, sok számítógépes kártevő használja a fertőzött gépeket Bitcoin bányászatra, az email spamek ingyen és hatalmas számú emberhez képesek eljuttatni bármilyen hamis ajánlatot, és persze a közösségi oldalakon is zajlik ez a fajta "hogyan gazdagodjunk meg öt egyszerű lépésben pár nap alatt" típusú megtévesztés.

Nézzük akkor, milyen ajánlatokkal bombáznak minket. Vonzó befektetéseket kínálhatnak kéretlen üzenetekben, ahol hamis információkkal akarják rávenni az áldozatot arra, hogy kevéssé ismert, vagy totálisan ismeretlen kriptovaluta cégekben részvényeket vegyenek. A legutóbbi ilyen esetben Squid Games tokenekkel kereskedtek, és rövid idő alatt sikeresen fel is verték az árat, majd az egekből lezuhanva hirtelen 99.99%-ot vesztett az értékéből.

Ez az úgynevezett Ponzi séma, ahol az új befektetők pénzéből fizetik ki a korábbiakat törvényszerűen összeomlásra van ítélve, ám mégis mindig akadnak olyan balekok, akik naivságból, tájékozatlanságból vagy nyereségvágyból beleesnek a csapdába.

A blogban mi is foglalkoztunk már a hírességek nevében elkövetett csalásokkal, ahol Elon Musk vagy Warren Buffett ír nekünk, hogy megduplázhatjuk vagy megtriplázhatjuk a pénzünket. Előbb küldjük el neki, ő meg persze majd háromszor adja vissza mint Ludas Matyi.

Hát aki ezt elhitte, az utána gazdagabb lett - egy tapasztalattal: ha valaki úgy ígér pénzt, hogy előbb mi fizessünk neki, érdemes tehát gyanakodni.

Hasonló elven működik az az átverés, amelynél egy hamis kriptotőzsde hatalmas nyereséggel kecsegtető állítólagos Bitcoin befektetési platform ígéretével csalja ki az áldozatok hitelesítő adatait. Aki ezt megadja, szintén csalódik az adott szó szentségében, mert a számláját pillanatok alatt kiürítik.

Emellett még számtalan adathalász kísérlet, legitim cégek nevével visszaélve hamis sajtóközlemények terjesztése, amely azonnali tőzsdemozgásokat okoznak, és hasonló trükkök lapulnak a csalók tarsolyában.

Végezetül foglaljuk össze röviden, hogyan védekezzünk. Soha ne adjuk meg személyes adatainkat olyan szervezeteknek, amelyek kéretlen üzenet útján kerestek meg bennünket e-mailben, sms-ben, vagy a közösségi médiában. Klasszikus az idézet, de változatlanul igaz: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában átverés. Kezeljünk minden új befektetési rendszert egészsége gyanakvással, ne kapkodjunk, alaposan tájékozódjunk. Kriptovaluta fiókunkhoz kapcsoljuk be a kétfaktoros hitelesítést, így a név-jelszó páros illetéktelen kezekbe kerülése esetén sem férnek hozzá a számlánkhoz.

Soha ne utaljunk előre későbbi nyereséget remélve ismeretleneknek, és minden számítógépünkre, mobileszközünkre telepítsünk megbízható vírusvédelmi alkalmazást, továbbá a rendszeres hibajavító frissítéseket is futtassuk el időben. A biztonságtudatos hozzáállás pedig gyakorlatilag nélkülözhetetlen skill a mai világban.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása