Ingyen iPhone csak itt, csak most, csak nekünk

2022. január 24. 10:11 - Csizmazia Darab István [Rambo]

"#vótmá" - ezzel a címkével jelzik szlengesen a kommentelők a különféle topikokban, hogy megint egy ismétlődő dolog újraemlítéséről van szó. Való igaz, a hasonló átveréseknek már itt a blogon belül is vaskos előzményei vannak, de a mai esetünkkel nemcsak azt szeretnénk megmutatni, hogy ezek a trükkök sajnos egyáltalán nem haltak ki, hanem azt is, hogy extra ügyvédi rafinériával megfűszerezve néha nem is annyira egyszerű ezektől a csalásoktól megszabadulni.

Mai munkadarabunkat nagyon köszönjük kedves olvasónknak. Itt egy böngészés közben felugró ablak azzal az örömhírrel, hogy mint hűséges internet-előfizető ügyfél nyerhetünk egy iPhone 13 Pro készüléket. Ehhez nem is kell mást tenni, mint 3 kattintásból rálelni a nyerő dobozra.

Ezer százalék, hogy ez mindenkinek összejön, hiszen ez a csali a terv része. Milyen színűt szeretnénk? - ezt is kiválaszthatjuk a szemgyönyörködtető pasztellszínek közül.

Ám az akárhányadik click után, hogy így szerencsésen "nyertünk", akkor jönnek szépen sorban a klasszikus átverési elemek: mindössze 5 percünk van intézkedni (sürgetés), lesz egy előrefizetendő úgynevezett szállítási díj (419-es pénzkicsalási trükk), és bekérik a személyes adatainkat. Elsőként jöhet a teljes név, e-mail fiók, telefonszám és pontos lakcím (adathalászat).

És mindez megtámasztva kamu értékelésekkel is, ahol az állítólagos Mezei Zsanett azt írja, "Nyertem és nagyon boldog vagyok!". Nem baj, ez nem fog túl sokáig tartani ;-)

És végül a banki adatainkat is elkérik a "biztonságos" fizetéshez. Kártyaszám, lejárati idő és természetesen a 3 jegyű CVV biztonsági kód is szükséges. Ehhez persze hozzávehetjük, hogy szerencsére számos banknál a netes vásárlásoknál jelentkező a fizetési kérelmeket (terhelés) már egyedileg kell engedélyeznünk és jóváhagynunk, de ez persze a bizalmas banki adatok ellopását sajnos nem akadályozza meg.

A lap alján szereplő ciprusi cím azért szintén besorolható a nagy-nagy intő jelek közé.

Ha a csalók jogi csűrcsavarral is igyekeznek körbebástyázni kétes üzelmeiket, akkor ez egy igen halálos kombináció - emlékezzünk csak a Kaspersky 2007-ben zajló, évekig tartó perére a Zango nevű (180Solutions) hírhedt reklám-program-terjesztő ellen. De hasonló próbálkozások, fenyegetések tömegesen fordulnak elő, például az ESET-et a szintén kétes hírű eMediaCodec terjesztői is feljelentéssel fenyegették, ha a trójaiként való észlelést nem távolítják el az adatbázisukból.

Emiatt a mai esetünk kapcsán is érdemes a tisztánlátás végett még az alábbi cikket is alaposan átfutni.

Ugyanis itt nem lopták el a kártyaadatainkat (ezt a pert simán elveszítenénk), hanem megtévesztéssel ugyan, de általában mi saját magunk adtuk meg, pl. a fenti állítólagos nyeremény postázási díja, vagy fájl letöltés, társkereső szolgálat "ingyenes próbaidejére", ahol ezzel "észrevétlenül" és figyelmetlenül, de különféle rendszeres fizetős szolgáltatásokra is feliratkoztunk. Ekkor a bankkártya letiltása esetén nem is fognak igazat adni nekünk, hiszen ott a bizonyíték a mi kártyaadatainkkal általunk végzett "megrendelés".

Az egyedüli út lemondani a szolgáltatást, leiratkozni a felesleges, csalárd módon létrejött megrendeléseinkről. Szóval odafigyelés, óvatos biztonságtudatosság, vírusvédelmi beállításoknál a "Kéretlen alkalmazások keresésének engedélyezése" és az egészséges gyanakvás, na meg egy jó olvasószemüveg az apró-betűs részekhez - ezek nagyban segíthetnek rajtunk.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2022.01.24. 10:39:03

1.140 ft egyszer, további 26.5 eur kéthetente. Ravasz.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2022.01.24. 18:29:09

Hali :-)

Jaja, a jó kis apróbetűs.

"Érted? Nem! De remélted!
A távcsövet a boltban te kérted."
süti beállítások módosítása