Csupasz pisztoly hívja felhasználót, vétel!

2022. október 27. 09:52 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy csodálatos spamet kaptunk egyik olvasónktól, ezúton is köszönet a remek találatért. Röviden, kapunk egy "Rendőrségi meghívó közlemény"-nek látszó izét, melyben közlik velünk, hogy le fognak bennünket tartóztatni.

A nyersfordítás és a magyartalanság minden építőköve együtt volt ahhoz, hogy mind a levél szövegrésze, mind pedig az oklevél-szerű lényegi értesítés magán hordozza Buzgó Mócsing, Csülök, Fülig Jimmy és Török Szultán sziporkázó stílusát. A bevezetésben egy Maleczk Péter nevében (itt semmi rendfokozat vagy beosztás nem található a neve mellett) írt üzenet arról tájékoztat minket, hogy állítólag feljelentettek bennünket, nyissuk meg a mellékletet és válaszoljunk, ellenkező esetben jön a letartóztatás.

Vegyük észre mindeközben, hogy a válaszcímnél viszont már "Maleczky" szerepel, és hogy a címzett nem egy adott személy, hanem a tömegesen kiküldött körlevelekre jellemző: " undisclosed-recipients: ;".

Mielőtt még magára a mellékletre - ami egy ártalmatlan .PNG grafikus fájl, azaz képállomány - rátérnénk, nézzük meg előtte a feladót is. Ez nem tűnik sem a rendőrségnek, sem semmilyen hivatalos magyarországi hatóságnak, esetleg a dijoni mustárhoz lehet annyi köze, hogy azt is Franciaországban gyártják.

Vagyis látható, minimális erőfeszítést sem tettek a terjesztők arra, hogy legalább autentikusnak látsszon a feladó, emiatt valami betűcserés doménnel - typosquatting, vagy egyéb homografikus, azaz nyelvi karakterek hasonlóságával való trükközéssel bajlódjanak.

A 74253. számú meghívó képe itt található, ebben kapjuk az "Idézést az igazságosságra", de szigorúan csak a kibernetikus beszivárgások lefoglalását követően. Itt már aláírás is található, ebből megtudhatjuk, hogy az említett Maleczky Péter nem más, mint a "Magyar Bűnügyi Rendőrség Hivatal Szövetségi, Fiatalkorúak Védelmi Brigádja, Fiatalkorú Védődandár."

Ezzel a kitalált szervezettel és képzeletbeli titulussal nagyjából le is lepleződik az üzenet, remélhetőleg senki nem fog szívinfarktust kapni a túlságosan is hihető és a fantasztikusan életszerű fogalmazástól.

Összefoglalva az ijesztgetés nem túl hatásos, a feladó és a szövegezés árulkodóan primitív, és szerencsére a levél híján van kártékony mellékletnek, valamint rosszindulatú webhelyre sem mellékelnek benne (egyelőre) kattintható linket.

Vélhetően egy angol nyelvterületen már használt, de magyar nyelvre silányan implementált kísérletről lehet szó, vagy talán egy induló új átverésnek az első pilot változata, amelyet később majd vírusokkal, és kártékony linkekkel ékesített verziója fog esetleg követni, meglátjuk. Mindenesetre még egyszer köszönet a küldőnek, aki elmondása szerint annyira nem is tart a letartóztatástól, mint amennyire szeret néha rákönyökölni a Delete gombra.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2022.10.27. 10:25:10

Manapság már arra is figyelni kell, hogy melyik rendőrség, mert ezeknek a magyar államiságot tagadó konteós szervezeteknek (UCC, MATT, stb.) már külön van. :)
süti beállítások módosítása