Nem csitulnak a kórházak elleni támadások

2022. december 06. 11:47 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ahogy egy korábbi bejegyzésben szerepelt, az USA-ban jelentősen megszaporodtak célzott ransomware támadások, amelyek kifejezetten egészségügyi intézmények hálózataiban tettek kárt. Ám mindeközben Európa sem lehet nyugodt, ezúttal egy francia kórház kényszerült hasonló okokból leállásra.

A párizsi André-Mignot kórház december 3-án szenvedett el egy zsarolóvírus támadást helyi idő szerint szombat 21 órakor, amelynek hatására megbénult a számítógépes rendszere és telefonhálózata. A leállások miatt arra kényszerültek, hogy műtéteket, kemoterápiás kezeléseket halasszanak el, illetve irányítsanak át más kórházakba.

Emellett az újszülött- és intenzív osztályokról betegeket kellett átszállítaniuk más közeli egészségügyi intézményekbe. A vészhelyzetben Francois Braun egészségügyi miniszter szerint teljesen át kellett szervezni az intenzív osztály működtetését.

A kibertámadás közelebbi részletei egyelőre nem ismertek, ám annyi már kiderült, hogy valóban váltságdíj követeléssel álltak elő az ismeretlen támadók.

A 700 ágyas kórház vezetősége úgy nyilatkozott, nem áll szándékunkban kifizetni azt, ehelyett igyekeznek elkülöníteni a fertőzött gépeket, és az ANSSI (francia nemzetbiztonsági és védelmi hatóság) segítségével kivizsgálni az esetet.

A támadásnak esetleg köze lehet egy korábbi másik, szeptemberi Corbeil-Essones beli kórház támadáshoz is, ahol a LockBit 3.0 csoport 10 millió dolláros váltságdíjat követelt, és a kórház a számítógépes rendszerek leállása miatt kénytelen volt visszaállni a papíralapú működésre.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az André-Mignot kórház esetében történt-e adatlopás, ami viszont megnehezítené a helyzetüket, hiszen már nem csak mentésből való helyreállítás lenne a tét, hanem az ellopott bizalmas adatok nyilvánossá tételével való fenyegetés is.

Amint az már közismert, sajnos több bűnözői csoport is intenzíven támadja világszerte az egészségügyi intézményeket, így a Hive és a Venus banda is rengeteg áldozat elleni incidensért felelős.

Az FBI szerint a Hive csapat az elmúlt 18 hónapban mintegy 100 millió dollárnyi váltságdíjat zsarolt ki az áldozataiktól.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása