A csalások már a spájzban vannak

2022. december 12. 11:41 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az átverési kísérletek folyamatosan itt vannak velünk, és ki jobban, ki kevésbé felkészült ezekkel szemben. Két különféle mostanában futó csalási módszert is bemutatunk, amelyek elég sok áldozatot szednek.

Az első inkább angol nyelvterületen gyakori, és már becenevet is adtak a folyamatnak: disznó hentelés. Ez egy olyan manipulációt takar, amelyben ismeretlenek arra vesznek rá embereket, hogy a megtakarításaikat hamis portálokon olyan kripto befektetésekbe fizessék, amelyek állítólag igen nyereségesek, ám a valóságban nem hogy garantált nyereség nincs, de az áldozatok elveszítik a teljes pénzüket.

Az FBI szerint 2021-ben 429 millió dollárnyi pénzt sikerült így megszerezni a csalóknak, és a trükk egyre népszerűbbé válik a bűnözők körében. Nemrégiben pedig Ausztráliában tartóztattak le egy olyan bandát, amely 100 millió dollárnyi pénzt lopott el ezzel a forgatókönyvvel.

Az elkövetők kombinálják a már jól ismert romantikus csalást a régebb óta jelenlevő befektetési csalással, és elsősorban a Whatsapp, Tinder és egyéb közösségi vagy társkereső alkalmazásokon tűnnek fel valamilyen vonzó személy profilképével.

Ahelyett, hogy azonnal nagy összeget kérnének előre, a csalók óvatosak, és csak lassan csepegtetve dolgoznak azon, hogy meggyőzzék az ismerkedni vágyó partnert, hogy az általuk javasolt, nem-hivatalos kereskedelmi platformokra irányítsák őket.

Miután kiépítették a bizalmat, jön valamifajta sürgetés, vagy pszichológiai nyomásgyakorlás, hogy az áldozatok nagyobb összeget helyezzenek el ide. Itt még az is bevett gyakorlat, hogy egy kezdeti, kisebb összegű "próba befektetésnek" hazudott befizetést egy állítólagos hozammal kiegészítve visszaadnak, hogy ezzel serkentsék őket nagyobb tétben való invesztícióra. Ám ha valaki már betolt ebbe egy jelentős összeget, hamar csalódnia kell.

Eleinte még azzal hitegetik őket, hogy a befektetés "felszabadítása" egy külön pluszban fizetendő díj vagy adó ellenében hajtható csak végre, ám nem sokkal ezután egyszerűen nyomtalanul eltűnnek a csalók. Sosem szabad befektetési tanácsokat elfogadni ismeretlenektől, akár kripto, akár hagyományos területről legyen szó. A netes csalások témájában érdemes megnézni a Tinder Svindler, illetve emellett az Álörökösnő álarca mögött című Netflixes sorozatokat, sokat lehet tanulni más kárából.

A másik átverés is egyre gyakoribb, itt az internetes csalók egy viszonylag új módját választották a pénzszerzésnek. Lopott kártyaadatokat használva egyenleget töltenek fel valamilyen ismert fizetésközvetítőnél nyitott számlájukra - például PayPal, ApplePay, Venmo, Zelle - majd jellemzően 500 dollárnyi pénzt olyan random ismeretlen felhasználóknak utalnak, akiknek kiszivárgott a számlaszáma, és elérhetősége.

Ezután kapcsolatba lépnek vele, és arra hivatkozva, hogy téves utalás történt, arra kérik az áldozatot, hogy utalják vissza a pénzt egy általuk megadott másik fiókba.

Ha valaki ezt óvatlanul megteszi, elbukja az így elutalt pénzét, ugyanis némi késéssel ugyan, de a lopott kártyaadatok miatt az eredeti tranzakció összegét a bank automatikusan is leemeli, és a csalás miatt visszavonást hajt végre, így az ugyanekkora pluszban intézett kézi utalás összege már végérvényesen elveszik az ügyfél számára. Mivel itt az áldozat megtévesztve ugyan, de mégis saját akaratából "önként" végezte el az átutalást, így erre sajnos általában már semmilyen banki garancia, jóvátétel vagy kártérítési jogorvoslat nem vonatkozik.

A jótanács ilyenkor az lehet, hogy soha ne küldjünk vissza pénzt ilyen esetben. Az indokolatlanul érkező utalások esetében azonnal lépjünk kapcsolatba a bankunkkal és az ügyfélszolgálattól kérjen segítséget, és az ő utasításait megfogadva rendezzük a helyzetet.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása