Új földgáz számlája készült - vagy mégsem?

2023. március 29. 10:42 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ki ne örülne egy mindössze 8 ezer forintos téli gázszámlának? Esetleg az, akinél nincs is bevezetve. Ömlenek ránk a csaló üzenetek, hamis számlabefizetések, ez a mostani az MVM nevében próbálkozik.

Mielőtt ránéznénk a gázszámlára, megállapíthatjuk, hogy még be sem futott igazán a ChatGPT, de már mindenki postafiókját elárasztják a hamis csomagküldésekről, állítólagos árurendelésekről, mondvacsinált be nem fizetett számlákról szóló csaló levelek.

A levél március 26-án érkezett, benne március 26-i feltüntetett határidővel próbál azonnal sürgetni. Már a feladó címe is ostoba módon kilóg a képből, kevés hivatalos MVM-es levél szokott érkezni a "fdjellali KUKAC univ-pau PONT fr" francia e-mail címről.

Meg sem kínálták valamilyen félregépelt, de legalább igazinak látszó typosquatting domain címmel. Az összeg maga barátságos a 8,012 forintjával arra apellál, hogy a relatíve csekély összeg miatt a sietősek kapkodva inkább gyorsan le akarják majd tudni, és nem agyalják túl az egészet.

Bár az üzenet tárgysora elég kamuszagú: "a számla befizetésének határideje !", maga a levél test még viszonylag elég jó helyesírást mutat felénk, kivéve persze egy-két ékezet hiányt. És akkor mozgassuk meg azt az egeret is, lássuk milyen linken kellene ezt a bizonyos befizetést intézni: "jocaparat.ro/mvmnextonlinee".

Szóval a francia címről érkezett levélben arra kérnek magyarul minket, hogy a romániai weboldalon fizessük be a magyar gázszámlát, oké értjük, ez biztosan nagyon rendben van és teljességgel hihető is. Sajnos nem voltunk elég gyorsak, ugyanis az adathalász oldalt mostanra már lelőtték - hát így jár, aki nem veszi elég komolyan a behazudott március 26-i határidőt.

Remélhetőleg senki nem esik már bele az ilyen ordítóan primitív rezsiszámlás csalásokba, felismerve a temérdek gyanús jelet.

És persze akár amiatt is, mert például a szolgáltatói mobilapp segítségével nem csak a számlák és óraleolvasások ellenőrizhetők nagyságrendekkel kényelmesebben, hanem a számla összegek biztonságos befizetése is helyben elvégezhető benne. Igaz, az sajnos jóval több lesz így a februárra számítva, mint a fent emlegetett 8 ezer forint, de ott legalább az igazi helyre megy, nem pedig csalóknak.

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_kolléga_ · https://radicspeter.hu 2023.03.29. 18:27:07

ha igaz hely(é)re menne, akkor visszapréselnék oda, ahonan a gáz kijött :)

Motorogre 2023.03.29. 19:37:17

Nincs semmi új ebben. A 80-as évek elején a főtáv ravaszul 13 havi számlát küldött ki a teljes lakosságnak, pimf összegek voltak még az akkori szerény jövedelemhez képest is. Újdonság volt a számítógép használata stb - mindenki fizetett (a cégvezetés meg ellopta) - DE volt egy nyugdíjas mérnök, aki precízen vezette a költségeit, és észrevette a turpiságot. Ment pártbizottságra, rendőrségre, bíróságra - keményen nyomult mire elhitték hogy svindli van: És megindult a nyomozás, elcsípték a csalókat . Ui: a lakosságot nem kártalanították, már ahogy ez lenni szokott vala és 'szok ma is !

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.03.30. 02:32:26

A 80 éves apámat meg kell tanítsam emilezni, mert a köcsög bank, (ahol vezeti a számláját) befejezi a postai úton történő kommunikációt (havi számlaösszesítő, stb, amit azért jó ismerni, látni legalább havonta egyszer).Az öreg soha nem szeretett semmit, ami számítógép, vagy okostelefon, stb, ennek megfelelően semmit se ért hozzá, illetve legalább is tök kezdő mindenben.Úgy örülök ennek, mint az ablakos tót a hanyatt esésnek, hogy rohadjon meg a bank, meg mindenki az ilyen felfogással.Mert hogy szerintük ma már senki se akar postai borítékokkal küszködni, ők meg nem akarják feladogatni...
Ver a víz, mint az állat, mintha egy teli vödröt húznék a fejemre.Még az a szerencse, hogy a faterom nem internetbankol, meg mobilbankol, az b@..na csak be még, mint a szentkúti búcsú.
}:-[

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.03.30. 16:40:42

@geegee: Én egyelőre csekken fizetem be a közműdíjaimat. Kicsit kényelmetlen, viszont akármilyen nigériai szélhámos nem fog hamis csekket nyomtatni, és végül van egy nagyjából hamisíthatatlan, tehát letagadhatatlan bizonylat a kezemben, amely nem törlődhet véletlenül, és bizonyítja, hogy a pénzt befizettem. A leghosszabb élettartamú és leghibatűrőbb adattároló eszköz még mindig a papír.

Amikor csekkel nem lehet fizetni, akkor kérek egy bizonylatot egy számlaszámmal, közleménnyel és összeggel, én én befizetem a bankszámlámról. Ha nem hajlandók számlaszámot adni, hanem csak online kártyás fizetésre van lehetőség a weboldalukon, akkor azt kösz, nem kérem. Egyszerűen nem értem, miért bizonygatja a sok szolgáltató, hogy az online fizetés annyira biztonságos, amikor mindez csak annyin múlik, hogy a böngésző https módban csinálja-e a tranzakciót, és az tényleg hibátlanul megy-e. Én nem fogom a maroknyi vagyonomat ilyen bizonytalanságra bízni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.03.31. 01:00:05

@Androsz: Én nem vitatkozom ezzel, őszintén szólva én is ezt a papír alapú dolgot kedvelném a legjobban.
És aki vállaja mindezt, azt kutya kötelessége lenne a ban(g)koknak így kiszolgálnia.
süti beállítások módosítása