World Backup Day 2023.

2023. április 03. 19:16 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A világnapok sorában ez a nap informatikai szempontból talán az egyik legfontosabb. Bár jelentősége mindig is kiemelt volt, de a ransomware támadások 2013-as tömeges megjelenésével még inkább felértékelődött.

Adatvesztés sokféle okból bekövetkezhet, például szoftverhiba, emberi hiba, hardver meghibásodás, zsarolóvírus vagy adattörlő kártevő fertőzés, áramszünet, fizikai behatások tűz, víz, leejtés következtében. Igaz a zsarolóvírusok már egy ideje a bizalmas adatok ellopásával és ezek kiszivárogtatásával való (doxing) fenyegetéssel is kiegészültek, ám a helyreállítási folyamatokban mindenképpen nélkülözhetetlen elem a rendszeres, naprakész mentés.

Emlékezhetünk például a Colonial Pipeline esetére, ahol a kapott helyreállító kulcs olyannyira lassú volt, hogy mégis inkább a saját mentéseikből állították helyre a rendszert.

Szerencsére a technikai fejlődésnek hála az egyre olcsóbb és egyre nagyobb kapacitású külső merevlemezek, SSD meghajtók mellett különféle felhőalapú (OneDrive, iCloud) megoldások is rendelkezésünkre állnak.

Minden ismert szoftver platform rendelkezik már kényelmesen használható adatmentő programokkal, így a Windows backup megoldásai mellett az Android is tartalmaz ilyen rendszeres mentési lehetőséget, de a MacOS-en a Timemachine alkalmazás, a Linuxok alatt pedig a Timeshift program is jól használható automatikus mentésekre. Egy fokkal komolyabb szinten pedig a NAS egységek is tudnak ebben segíteni.

Ha kell elrettentő példát említeni, talán az egyik legjellemzőbb a Rosaviatsia (az orosz polgári légiközlekedési hatóság) esete, ahol 65 TB adatot veszítettek el véglegesen egy kibertámadás következtében, a szervereken másfél évnyi információ megsemmisült, és nem rendelkeztek semmiféle mentéssel arra hivatkozva, hogy nem volt rá pénz. Végül papír alapú adatkezelésre, postai és futárszolgálati továbbításra váltottak.

Összességében ha egyetlen mondatban kellene megfogni a világnap lényegét, akkor ez lehetne: "Every day is world backup day!".

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása