Futószalagon érkeznek a hacktivista támadások

2023. október 10. 09:00 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Miután szombaton a Hámász terroristái fegyveres támadást intéztek az izraeli Gáza övezetben tartózkodók ellen, a kibertérben is felizzott a levegő.

Mint ismeretes, október 7-én támadás érte Izraelt, melynek során meg nem erősített információk szerint körülbelül 700 izraelit öltek meg, és több mint 150 ártatlan civilt ejtettek túszul a terroristák. Minden esemény, tragédia, incidens után az interneten is megjelennek a helyzetet kihasználó támadók, ma már ez egy valós kockázat.

Ahogy azt legutóbb az orosz-ukrán háborúnál is láthattuk, ugyanígy itt is mind két oldal szimpatizánsai igyekeznek érzékeny csapásokat mérni párhuzamosan a virtuális világban is az ellenfeleikre.

Tucatnyi kiberbűnözői csapat, zsarolóprogramokat terjesztő banda és hacktivista csoport jelentette be, hogy aktívan részt vesznek izraeli, illetve palesztinai intézmények elleni kibertámadásokban. A feltételezhetően orosz gyökerű Anonymous Sudan és Killnet csoport tagjai például izraeli kormányzati célpontok megzavarására összpontosítanak, és eközben támadásaikat a Telegram csatornájukon is látványosan kommentálják.

Az Anonymous Sudan viszont kevésbé volt hangos, de elkötelezett híve a Palesztin Ellenállásnak, és támadást indítottak többek közt a Jerusalem Post vezető izraeli hírcsatorna ellen, amelynek weboldala a TheRegister cikkének megjelenésekor is elérhetetlen volt már több, mint 24 órája.

Mindeközben indiai hacktivista csoportok is feltűntek a színen, szintén Izrael ellenes színekben, annak ellenére, hogy az indiai kormány hivatalosan elvileg Izraelt támogatja ebben a krízisben.

A hacktivista akciók általánosságban kormányzati webhelyek, médiaszervezetek és kritikus infrastruktúrák ellen irányulnak, mint például az energia szolgáltatók vagy a távközlési cégek. Ez utóbbi lehet a magyarázat arra, hogy a telekommunikációs szektorban jelentős zavarok tapasztalhatók a helyszínen.

De mindkét oldal megkapja a maga támadásait, így például az internetszolgáltatók működésében Izraelben és Palesztinában is leállások tapasztalhatók, ezek szintén tipikus célpontok.

A NetBlocks internetes megfigyelő szervezet a Gázai övezeten belüli internetszolgáltatás leállását észlelte, míg a Threatsec nevű hacktivista csoport azt állította, hogy ők pedig sikeresen leállították a palesztin internetszolgáltató, az Alfanet összes szerverét.

Ahogy az az orosz-ukrán konfliktusban is látható, mind a fizikai térben, mind a világhálón történnek olyan sajnálatos események, amelyek minden korábbi egyezményt, megállapodást, emberiességgel kapcsolatos szempontot durván felrúgnak, és bár létezik elvileg egy szabályrendszer a kibertámadásokra is, nehéz megjósolni, hogy ezt mennyire tartják majd be itt az újabb izraeli-palesztin incidensnél - nagyjából semennyire.

Az említett 8 pontból álló, a Vöröskereszt által javasolt lista többek közt olyan kitételeket tartalmaz, hogy polgári célpontokat, egészségügyi és humanitárius létesítményeket senki ne támadjon, vagy például hogy senki ne buzdítson a nemzetközi humanitárius jog megsértésére. A valóság azonban sajnos ezzel többnyire szembemegy.

A digitális hadviselés úgy tűnik, ugyanolyan kiszámíthatatlan szélsőséges cselekedeteket is felvonultat, mint ahogy a fizikai térben zajló háborúk és konfliktusok.

A Föld, a víz, a levegő és a világűr melletti immár ötödik hadszíntéren, azaz a kibertérben a jelenlegi gyakorlat sajnos akaratlanul is azoknak kedvez, akik gátlástalanul figyelmen kívül hagyják a fenti etikai szabályokat és a fennálló törvényeket.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.10.12. 06:56:16

Addig én csak egy kávét kérek...
süti beállítások módosítása