Kibermalac színre lép

2024. január 11. 10:35 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sok féle korosztálynak íródik ez a blog, ezen belül pedig mindig is törekvés volt a gyermekekkel kapcsolatos tartalmak alkalmankénti említése, például az iskola kezdéskor a digitális eszközökkel kapcsolatban, a karácsonyi ünnepek közeledtével hogy mire figyeljünk, ha gépet vagy telefont kap az iskolás, de időnként a zaklatás, emellett az online tér biztonsága szülőként és gyerekként is többször előkerült már itt.

Amikor megkérdeztük a ChatGPT-t, hogy mi történik akkor, ha egy olyan társasjátékkal játszik egy 99 évnél idősebb személy, aminek a dobozára az van írva, hogy 4-99 kor közöttieknek, roppant kíváncsiak voltunk a válaszra. Talán felrobban az Univerzum, esetleg egy szellem azon nyomban kiüti az illető kezéből a dobókockát, vagy ilyesmi?

Ezzel szemben a chatbot ezt írta: "Egy 99 évnél idősebb személy biztonságosan játszhat egy olyan játékkal, amelyet 4-99 éves korosztálynak terveztek. A játék kijelölése inkább csak ajánlás, semmint szigorú korlátozás."

Mi most az alsó tagozatos gyerekekre és szüleikre gondolva mutatjuk be Kibermalacot (hála a nagyszerű Tengr.ai szolgáltatásnak), aki kérdez, érdeklődik az internetes biztonság iránt, és igyekszik kiigazodni az online térben és persze megbeszélni mindezt a barátaival, szüleivel.

Apropót sok dolog adhat ehhez: közeleg a Biztonságos Internet idei világnapja, emellett már vagy 14 éve, hogy fel lett vetve, legyen hivatalos iskolai tananyag az internet biztonság már első osztályos kortól, ám ez az idő sajnos mindeddig még nem érkezett el.

Korábbi könyv ajánlóinkban már többször is hivatkoztunk Will Geddes: Szülők nagy mobilkönyve kötetére, amelyben különféle internetes kockázatokra konkrét, részletes megoldásokat kínál a szerző szülőknek, bátran ajánljuk ezt mindenkinek.

Most viszont a kisiskolás korúak is találhatnak itt könnyen befogadható tartalmat, ám mi nem szabunk ehhez 4-99 éves korhatárt...

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása