Deepfake + rosszindulat = letartóztatás

2024. április 29. 18:53 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Iskolai közegben előforduló zaklatás, online bántalmazás, rágalmazás sajnos tucatnyi formában előfordulhat és elő is fordul. Most egy friss iskolai incidens kapcsán felelevenítjük a korábbi legdurvább eseteket is.

Jó pár évvel ezelőtt volt egy hegyvidéki internetes felmérés, ahol szülőket és külön az iskolás gyerekeket is megkérdeztek, mitől tartanak leginkább az online térben. Míg a szülőknél a bűvös idegenekkel, pedofilokkal kapcsolatos félelmük volt az első helyen, addig a gyerekek a kortárs zaklatás, kiközösítés, online bántalmazásra panaszkodtak kiemelten.

Az is elég nagy problémát jelent, hogy a szülők jó része nem ismeri fel időben a zaklatás jeleit a gyermekeken, továbbá ismerete sincs arról sem, hogy ilyen helyzetekben mit tegyen, hogyan tudna segíteni.

Rengeteg eset fordult már elő az évek alatt, 2018-ban Denverben egy 9 éves iskolás fiút addig csúfoltak a melegsége miatt az osztálytársak, amíg öngyilkos nem lett.

Öngyilkossággal végződő esetek zömmel külföldön történtek, de volt pár hazai eset is. Sümegen egy 16 éves fiút zaklattak az osztálytársak egy éven keresztül, míg végül a vonat elé ugrott.

2015-ben egy amerikai középiskolában a diákok egymás pucér képeit osztották meg egymás között, amiből botrány lett, legalább száz gimnazista volt érintett a rendőrségi nyomozásban.

2020-ban tinédzserek egy kamuprofil segítségével magukat fiatal lánynak kiadva meztelen képeket csaltak ki egy 15 éves fiútól, amikkel aztán megalázva az áldozatot meg is osztottak az interneten.

2023-ban egy spanyol iskolában a nyári szünetről visszaérkezve derült ki, hogy a fiúk egy mesterséges intelligencia alapú applikációval meztelen fotókat generáltak a lány osztálytársaikról, és ezeket feltöltötték az internetre.

Már 2015-ben is volt olyan eset, ahol tanárt zaklattak, egy brit középiskolai tanárról Photoshop segítségével montíroztak össze egy olyan képet, ahol egy pornószínész testére illesztették rá a tanár arcát, majd a manipulált fotót az iskolai Twitter oldalra föltöltötték.

2023-ban agykárosult lett egy 13 éves fiú, akivel az osztálytársak erőszakkal kábítószeres e-cigit szívattak.

2024. márciusában egy 11 éves brit fiú halt bele egy buta "bátorság próbába", miután mérgező vegyszereket szívott fel a "krómozásnak" nevezett netes kihívás során.

A mostani friss esetben tanár zaklatott tanárt. Egészen pontosan a baltimore-i Pikesville High School (PHS) egykori sportvezetője, Dazhon Leslie Darien egy hangklónozó szoftver segítségével manipulált lejárató hangfelvételt generált az iskola igazgatójáról, a hangfájlt pedig január 17-én megosztotta a közösségi médiában, és álnéven e-mailben is elküldte az iskolai tanároknak.

A hamisított felvételen Eric Eiswert, a középiskola igazgatójának hangján rasszista és antiszemita kijelentések voltak hallhatók. Az eset hatalmas botrányt okozott, az igazgatót kényszerszabadságra küldték a vizsgálat idejére, ám közben számos halálos fenyegetést is kapott a felhergelt színesbőrű közösség részéről.

A nyomozás viszont kiderítette, hogy manipulált felvételről van szó, és a sportvezető mindezt bosszúból követte el, mert munkájára korábban több panasz volt, és egy vizsgálatot is indítottak ellene, mert lopott az iskolai pénzekből. Miután lelepleződött, Dazhon Darient letartóztatták.

A felvételt küldő e-mail fiókot egyértelműen hozzá tudták kötni, azt saját nagyanyja internetéről regisztrálta be még hónapokkal korábban, a fiók helyreállítási telefonszáma pedig egy Dariennél regisztrált T-Mobile fiókhoz volt társítva. A hangfelvétel nagy valószínűséggel az ElevenLabs hangklónozó szolgáltatásával készülhetett. Hát az MI jól feladja a leckét, a hamisítás és lejáratás csúcsra jár, bárki elkövethet ilyet, nem könnyű a helyzet.

Mi szülők, ha iskolai zaklatásra gyanakszunk, jobban odafigyelve azért sokféle intő jelet észrevehetünk a gyermekünknél. Például hirtelen hangulatváltozások vagy a normális tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, betegség színlelése az iskola elkerülése érdekében, közösségi profilok váratlan törlése, szokatlan mértékű szociális visszahúzódás, folyamatosan "elvesző" vagy megrongált tárgyak, nagy fokú bezárkózás.

A szülőknek meg kell érteniük, hogy a gyerekek számára az internet nem egy eszköz, hanem élettér. Ezért rendszeresen beszéljék meg gyerekeikkel, mi történt ott velük, ahogy azt is megkérdezik, mi volt az iskolában, a játszótéren, vagy az edzésen. Az is hasznos, ha a szülök is valamennyire képzik magukat a számítógépes biztonság területén, hogy gyermekeik számára hasznos tanácsokkal tudjanak szolgálni. Minden szülői odafigyelés csökkenti a kockázatot.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása