Halló, itt Joe Biden, vagy mégsem?

2024. május 27. 18:16 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A testre szabott csalások, lejárató politikai manipulációk, pénzügyi átverések csak most fognak igazán szárba szökkenni, hogy a fejlett technológia immár kiegészülve a mesterséges intelligencia nyújtotta extra lehetőségekkel bármilyen fotóval, bárkinek a hangján, vagy akár deepfake videófelvételként kopogtathat nálunk.

Egyre élethűbb, egyre elképesztőbb új trükkök jelennek meg, például a korábbi hamis e-mailek, amelyek egy cégen belül azonnali átutalást kértek a főnök nevében, már évek óta élő telefonhívásként is jelen van élethűen leutánozva az eredeti személy hangját.

És a szakmában emellett van egy nagy fokú várakozás is, hogyan vetik be a legújabb AI eszközöket megtévesztő propaganda célokból az USA esedékes elnökválasztási kampánya során.

Ez utóbbira már nem is kell várni, elkezdődött, ugyanis a legfrissebb hírek arról szólnak, hogy az 54 éves New Orleans-i Steven Kramer politikai tanácsadó ügyében 6 millió dolláros büntetést javasoltak választási jelölt személyes adataival való visszaélés miatt.

A férfi ugyanis felbérelt valakit, aki mesterséges intelligencia segítségével leklónozta Biden hangját 150 dollárért (cirka 50 ezer forint), majd egy olyan üzenetet készített, amely arra buzdította a hallgatókat, hogy ne szavazzanak a New Hampshire-i demokrata előválasztáson.

A manipulált hangfelvétel birtokában Kramer aztán felbérelt egy telemarketing céget, amely több mint 5000 szavazónak játszotta le ezt telefonon. A dolog állítólag egy párton belül egyeztetett akció része, és alapvető célja az volt, hogy csökkentse a szavazók részvételét a fent említett előválasztáson.

A Federal Communications Commission (FCC) idén januárban vizsgálatot indított a hamisított automata hívások miatt, és ebben az ügyben marasztalta el most Kramert az amerikai felügyeleti hatóság.

A helyi Igazságügyi Minisztérium közleménye a vádemelés kapcsán kihangsúlyozta, hogy a végrehajtási intézkedéseknek erős elrettentő jelzést kell küldenie mindenkinek, aki fontolóra veszi a választásokba való bármilyen hasonló beavatkozást, akár mesterséges intelligencia használatával, akár más egyéb módon.

Bár Kramer elismerte, hogy ő intézte és szervezte meg a hamis hívásokat, azzal védekezett, hogy mindezt csak figyelemfelhívásként az AI mélyhamisítások szigorúbb szabályozása érdekében tette. Mindenesetre sikerrel járt, és valódi változást ért el mindössze 150 dolláros befektetéssel, hiszen sikerült összehoznia egy 6 millió USD, hozzávetőleg 2.1 mrd forintos büntetési tételt. Lám a szorgos munka mindig meghozza a gyümölcsét ;)

A hatóság azt a Lingo Telecom hangszolgáltatót is megbüntetné, amely megtévesztő módon továbbította ezeket a hívásokat. Részükre az FCC 2 millió dolláros büntetést javasolt elrettentési céllal.

Ha lezárul a vizsgálat, és megszületik az ítélet, ez lesz az első olyan precedens jellegű végrehajtási intézkedés, amely mély-hamisított robothívásokkal kapcsolatos az Egyesült Államokban.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása