Bankkártyával biztonságosabban...

2024. június 11. 13:48 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 18 ezer magyarnak csalták ki a bankszámlaadatait bűnözők 2023-ban, összesen 23 milliárd forint kárt okozva. 4 év alatt több mint 300-szorosára nőtt a bankkártyaadatokkal sikeresen visszaélő csalások száma. Összegyűjtöttünk ebben a témában egy rakat hasznos tippet a megelőzéshez és a védekezéshez.

1. Használjunk megbízható eszközt!
Az első és legfontosabb alapelv, hogy az online számlánkhoz való csatlakozás során megbízható eszközt használjunk. A saját (lehetőleg megfelelő védelmi megoldással ellátott) számítógépünk, táblagépünk vagy okostelefonunk a legjobb választás, mivel nagyobb valószínűséggel vesszük észre, ha valamilyen gyanús tevékenység zajlik rajta. Kerüljük a kölcsönkért vagy nyilvános eszközök használatát, amivel a számlánkat és a megtakarításainkat is veszélyeztetnénk.

2. Legyünk óvatosak, hogy hol lépünk be a fiókunkba!
Nem mindegyik internetkapcsolat számít biztonságosnak az online bankolás vagy fizetés szempontjából. A nyilvános Wi-Fi a kedvenc kávézónkban, vagy a főtéren elérhető hálózat nem a legjobb opció arra, hogy megnézzük számlaegyenlegünket, vagy kifizessük számláinkat. Ha nem tudjuk elkerülni a nyilvános hálózatok használatát, akkor alkalmazzunk VPN (Virtual Private Network) megoldást, hogy kommunikációnk titkos maradjon, és adataink ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.

3. Legyen naprakész a számítógépünk, eszközeink!
Tartsuk operációs rendszerünket naprakészen. A rendszeres biztonsági hibajavítások azonnali letöltése és futtatása segít bezárni a támadók által keresett sebezhetőségeket, ugyanis a javítatlan hibák, sérülékenységek lehetővé tehetik, hogy megfertőzhessék számítógépünket, mobileszközeinket. Sok program automatikusan telepíti a biztonsági frissítéseket, hibajavításokat, illetve új verziókat keres anélkül, hogy szükség lenne külön felhasználói beavatkozásra. Ezzel időt takaríthatunk meg, és egyben maximalizálhatjuk a védelmünket.

4. Használjunk megbízható és naprakész biztonsági megoldást!
Mielőtt csatlakoznánk az online számlánkhoz, telepítsünk megbízható, többszintű és naprakész biztonsági megoldást. A komplex internetbiztonsági alkalmazás védelmet nyújt a különféle típusú vírusok, valamint az olyan rosszindulatú átverések, adathalászat ellen is, illetve biztonságos fizetést biztosít.

5. Alkossunk erős egyedi jelszót!
Fontos szabály, hogy minden egyes belépési helyszínen különböző egyedi jelszót használjunk. Ha ugyanis ugyanazt a jelszót használjuk az online számlánkhoz, a közösségi média felületeinkhez vagy több más fiókunkhoz is, egy szivárgás esetén a támadók azt mindenhol végigpróbálgatják. Használjunk jelszókezelő programot, ami az erős jelszavainkat legenerálja, előhívja, és biztonságosan eltárolja, nekünk viszont csak egyetlen mester jelszóra kell fejből emlékeznünk. Sose jegyeztessünk meg jelszavakat a böngészővel!

6. Használjunk kétfaktoros azonosítást!
A bankoknál általában szerepel a kétfaktoros azonosítást (2FA) az online számlánkhoz, amely SMS-sel, vagy valamilyen plusz hitelesítő alkalmazással védi banki belépési név-jelszó párosunkat. Így ha a jelszavunk esetleg rossz kezekbe is kerül, a második azonosítás nélkül nem lesz sikeres a belépés. Ezt minden más egyéb online szolgáltatásnál is érdemes igénybe venni.

7. Ne dőljünk be a csapdáknak!
A kiberbűnözők szó szerint bármit megpróbálnak, hogy megszerezzék bizalmas adatainkat. Úgy tesznek, mintha bankárok lennének, hamis értesítést küldenek a pénzintézet nevében vagy megkérnek, hogy változtassuk meg a jelszavunkat egy linken keresztül, amit e-mailben küldtek el nekünk. Ha bármilyen üzenetet kapunk, amely arra kér, hogy változtassuk meg a belépési adatainkat vagy kattintsunk egy mellékelt linkre, ne tegyünk, és semmiképpen se kattintsunk. A bankok sosem küldenek ilyen jellegű üzenetet, kéréseket, kérdéseket.

8. Jelentkezzünk ki, ha már befejeztük az online bankolást!
Ha végeztünk, szabályosan lépjünk ki a banki oldalon. Ha egy támadó esetleg megpróbálná eltéríteni az online bankolás folyamatát, kevesebb kárt tud így okozni, ha nem vagyunk bejelentkezve fiókunkba.

9. Aktiváljuk az azonnali banki egyenleg értesítéseket!
Hasznos, ha mindig folyamatosan figyeljük online egyenlegünket. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha bankunktól push értesítést kérünk (állítunk be) az összes számlánkon zajlódó pénzmozgásról, így sokkal könnyebben felfigyelhetünk az esetleges gyanús tevékenységekre. Egyes bankoknál az eseti push értesítések mellett e-mailes értesítéseket is beállíthatunk, ebben minden egyes terhelésről részletes információt kapunk.

10. Virtuális bankkártya használata
Ma már szinte minden banknál létezik külön internetes vásárlásokhoz való elektronikus (unembossed card) virtuális kártya, amelynek a számát bátran megadhatjuk, akár még a három jegyű CVV ellenőrző kóddal együtt is. A Revolut és a WISE külön is biztosít ilyen virtuális kártyát. Erre csak a vásárlás előtt közvetlenül érdemes a netbankunkon átvezetni a vásárláshoz szükséges pontos összeget, ami így csak pár percig lesz az egyébként üres virtuális számlánkon. Ezzel a módszerrel nem tudnak tőlünk lopni, és így az "igazi" bankkártyánk adatait sosem kell a weboldalakon megadnunk. 

11. Ha esetleg már áldozatok lettünk...
Ha a banki adataink már veszélybe kerültek, akkor legelső teendőnk értesíteni a bankunkat. Itt akár a bankkártyánk azonnali letiltására is szükség lehet. Ha számítógépes csalás áldozatai lettünk, és anyagi kárt szenvedtünk el, akkor a rendőrségi feljelentést is érdemes megtenni.

12. Tartsuk a mobileszközünket naprakészen!
Az érintésmentes kártyák mellett ma már a telefonok is képesek ezt a funkciót ellátni olyan szolgáltatásokon keresztül, mint az Apple Pay vagy a Google Pay, amelyek a kártyaadatok feltöltése után lehetővé teszik, hogy a telefonnal fizessünk. Mind az operációs rendszert, mind az alkalmazói appokat is tartsuk frissen. A hibajavítások, újabb verziók biztosítják a biztonságos környezetet.

13. Androidos eszköz esetén használjunk vírusvédelmet!
Banki kártevők, adathalász weboldalak, kémprogramok veszélyeztetik a felhasználók életét, és emiatt mobileszközeinket sem szabad védetlenül hagynunk. Annál is inkább, mivel egy mobiltelefon rengeteg bizalmas információt tartalmaz: jelszavakat, fotókat, egészségügyi információkat, közműves befizetéseket, levelezést, közösségi fiókokat, banki alkalmazást. Az ESET Mobile Security programban található integrált Fizetésvédelem egy kiegészítő réteget biztosít azáltal, hogy megvédi a készüléken pénzügyi adatainkat a haladó szintű adathalászat és az egyéb kártevők ellen.

14. Állítsunk be itt is alacsony fizetési limiteket!
A banki applikáción keresztül ez könnyen megtehetjük, ezzel minimalizálhatjuk nagyobb összeggel történő esetleges illetéktelen számlaműveleteket.

15. Védjük fizikailag is a mobileszközt!
Mivel ez gyakorlatilag a pénztárcánk, sose hagyjuk őrizetlenül. Legyen valamilyen képernyőzár is - minta vagy PIN kód - az illetéktelen hozzáférések megelőzésére.

16. Használjunk olyan vírusvédelmet, amely lopásvédelmi lehetőséget is biztosít!
Ennek segítségével a program elküldi az akkumulátor lemerülése előtt a készülék utolsó bemért helyzetét, fényképeket készít az elülső és a hátlapi kamerával, ha a tolvaj rossz PIN kóddal próbál belépni, vagy amikor megpróbálják kicserélni a SIM-kártyát. Az ESET Mobile Security for Android emellett például lehetőséget nyújt a személyes tartalom távoli törlésére is.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása