A kártevők nyomában

2008. február 18. 12:02 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET ThreatSense szolgáltatása a felhasználó beleegyezése esetén folyamatosan adatokat gyűjt arról, hogy mely országokban milyen kártevők jelentek meg. Az adatok elemzése alapján képet alkothatunk arról, hogy hol és milyen kártevők keserítik meg mindennapi életünket. Nézzük, milyen következtetéseket vonhatunk le, mit olvashatunk ki a számok közül!



A legszembetűnőbb észrevételünk az, hogy világviszonylatban az első száz kártevő csupán az összes fertőzés 57,5 %-át fedte le. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok, több ezer kártevő jelenik meg, ami ténylegesen fertőzést is okoz. Manapság már nem jellemzőek az olyan járványok, melyek a fertőzések nagy részét kitennék.



A kontinensek adatait vizsgálva, mindössze 29,45 % azon fertőzések aránya, melyek minden régióban (kontinensen) megjelentek. Ez azt mutatja, hogy a kontinenseken belül is eltérő a fertőzések összetétele. Az alábbi ábra három kontinens (Észak-Amerika, Európa és Ázsia) adatai alapján mutatja, hogy mely fertőzések jelentek meg a másik régió(k)ban. Az adatok az első 100 kártevőre vonatkoznak, így régiónként 56-61%-ot jelentenek.




Az adatokból kitűnik, hogy Ázsia esetén mind Európához, mind pedig Észak-Amerikához viszonyítva nagyon kevés az olyan kártevő, ami nem vált világméretűvé, ugyanakkor mind a két kontinensen elterjedt. Ázsiában a fertőzések kb. fele egyedi, azaz csak itt fordult elő, másik fele pedig Európában és Észak-Amerikában is megjelent.

Európa és Észak-Amerika esetén viszont csak a fertőzések negyede-ötöde olyan, ami a másik két kontinens valamelyikén nem jelent nem. Ebből azt szűrhetjük le, hogy ezen két kontinens esetén a fertőzések sokkal könnyebben terjednek az egyik kontinensről a másikra.

Magyarország és két szomszédunk (Ausztria és Szlovákia) adatai alapján szintén megállapíthatjuk, hogy az országok esetén is hasonlóan igaz a kártevők kis része jelenik meg mindegyik országban. A vizsgált 3 ország esetében kb. a kártevők harmada-negyede.  A fertőzések zömét pedig az adott területen terjedő kártevők teszik ki, melyek megmaradnak az országhatáron belül.


 
A fenti jelenségek oka a jelenleg terjedő kártevők összetételében keresendő. A kártevők túlnyomó többsége manapság internetezés közben kerül a számítógépekre, és e-mail üzenetekben is terjed. A felhasználók e-mail/internet használati (böngészési, levelezési, csevegési ) szokásai nagyban befolyásolják a kártevők terjedését. Magyarországon például nagyrészt hazai oldalakat látogatunk, hazai címzettnek küldünk e-mail üzenetet, itthoni ismerőseinkkel csevegünk, és ennél átlagosan sokkal ritkábban fordul elő, hogy határokon túlra küldünk üzenetet. Ez igaz mind az országok, mind pedig a kontinensek szintjén is.

A cikkben szereplő számértékek az ESET ThreatSense által gyűjtött adatokon alapulnak, melyek természetesen nem lehetnek valamennyi számítógép felhasználóra vonatkozóak, pusztán a felhasználók egy részhalmazát jelentik. A regisztrált jelentések nagy száma azonban mindenképpen a hűen tükrözi a kártevők elterjedtségének az arányait.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása