Lehallgatják-e a Skype-ot?

2008. február 19. 16:51 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A stílszerűen szomorkás - és kissé az "Egy óra múlva itt vagyok" Láng Vincéjét idéző válasz az lehetne: és mit nem hallgatnak le manapság? Érdekes dokumentumok kerültek ki, majd tűntek el, és jelentek meg ismét.



Van egy ősi dakota mondás, miszerint: ha valami egyszer felkerül az Internetre, azt onnan leszedni már nem lehetséges. Egy kaliforniai bíróság ugyan letiltotta a Wikileaks oldalt, de az ott közölt információk már különféle tükrök segítségével, sőt torrent fájlok formájában is olvashatóak.



Egy korábbi Bundes Trojaner témájú cikkünkhöz jó illusztráció lehet ez a Skype lehallgatásáról szóló oldal, ezt jó érzékkel mi is csak linkeljük, és nem tároljuk ;-) Németül tudóknak pedig ajánljuk a Heise.de cikkét.
30 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

satie · http://321.hu/sas 2008.02.19. 19:03:55

azt nem hallgatják le, amit megbízhatóan titkosítasz, nem ilyen programmal, nem értem, miért kell az embereknek ilyen szarokkal mérgezni magukat és környezetüket

tra lala 2008.02.19. 19:30:11

Mármint a skype mérgezi az embert? Nem mérgez jobban, mint maga a számítógép...

grigorij (törölt) 2008.02.19. 20:20:29

Először is éppeszű ember nem megy az iwiw-re, nem szkájpol...
Másodszor, pont tegnap mesélte egy rendőr barátom (nem posztos), hogy addig nincs baj, amíg nem kerülsz a "fényre"... Onnan viszont...
Jó megoldás az egyéni cryptelés, de ezzel szinte az összes "illetékes" szerv figyelmét magadra irányítod!

Dextro (törölt) 2008.02.19. 21:26:13

Ki tudja ezt követni? Egyszer arról cikkeznek ,hogy a német zsaruk, meg az oroszok durrognak mert ,nem tudják lehallgatni a skype-ot.Hát bakker most akkor most valaki "vetít".

-Oiler- (törölt) · http://varhegyi.myminicity.com/ 2008.02.19. 21:56:36

Aki skyp-on beszél nem lehet sikeres ember.
Mondjuk annak meg lehallgatják a mobilját:)
varhegyi.myminicity.com/tra

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.02.19. 22:03:31

Hát én szkájpon szoktam beszélni, de aki arra kíváncsi, az nem lehet sikeres ember. Nem irigylem, ha valaki a saját magánélete helyett másokéval foglalkozik.

SPY89 2008.02.19. 22:06:22

Spec mai világban csak egy dolgot mondjon valaki amit nem hackelhet meg valaki valami valamiért?:D Most néztem pont Prison Bréket szóval bennem van egy bizonyos üldözési mánia, de szóval mobilt minden szart lehalgatnak akkor már pont skypot ne.

kovacsferenc123123 2008.02.19. 22:14:05

najó, sztem ez k*vaegyszerű: ha vaj van a fejeden, akkor tényleg nem kell iwiwelni, meg skype-olni, de amúgy mi a haragért ne? tőlem aztán tudhatja a rendőrség, hogy kivel vagyok jóban, le se szarom

TBC 2008.02.19. 22:15:06

Hmm, lehallgatnak Skype-on?... Tegyék csak, ha nekik ez akkora élvezetet jelent. :-D A telefonokat ezerszer könnyebb lehallgatni, gyakorlatilag semmi titkosítás nem védi, mégis fenntartások nélkül használjuk évek óta. Különben sincsenek olyan titkos dolgaim, amik hétpecsétes titkok lennének. Akinek meg mégis, az írja meg emailben, és titkosítsa PGP-vel. :-)
Amúgy meg jó dolog a Skype, még akkor is, ha nem szabványos protokollt használ, illetve ő maga nem szabadszoftver.
Különben meg: egész véletlenül nem azt hangoztatták egész eddig a Skype-ról, hogy titkosítást alkalmaz? Vagy netán valami hátsókapu mégis van benne?...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.19. 22:18:43

Manapság már mindenbe betekintenek, ha úgy akarják. Legalábbis ez hírlik, hogy ebből mi az igaz.

Ismerősöm ismerősének (stb) mesélte, hogy neki a mobilját kapcsolták be (ugyanis belehet ha úgy akarják), így megtudják merre is jársz, sőt erről mutatott is pár dolgot bizonyításképpen.

TBC 2008.02.19. 22:49:48

A mobilos dologról én is hallottam; és annak tekintetében, hogy kikapcsolt állapotban is működik a kijelző, tud hangot kiadni, stb, nem annyira meglepő. Sőt, valahol azt is olvastam, hogy a letörölt sms-eket is jórészt vissza tudják olvasni.
Igazából én azon lepődnék meg, ha lenne olyan, amit nem tudnak lehallgatni. :-D
De ez nem újkeletű, hisz leveleket is el tudnak olvasni, csak egy megfelelő fényerejű lámpa kell. :-D Ahhoz képest egy titkosított beszélgetés nagyságrendekkel biztonságosabb...

Joaquin 2008.02.19. 23:24:10

Akkor megleplek TBC, a titkosított internetkapcsolatba nem lehetséges beleolvasni. Amikor ezeket kitalálták még nem az internet-felhasználó volt a közellenség...

Lesza 2008.02.19. 23:34:52

Aki skyp-on beszél nem lehet sikeres ember.

Akkor én nagyon nem vagyok sikeres ember, mert mivel nem Magyarországon lakom, így naponta ezt a programot használom, hogy a családommal beszéhessek.

Na és ha lehallgatják, legyen jó nekik, ha őket az érdekli, hogy én Anyukámmal a külösféle vadas receptekről, meg műköröm építésről beszélgetek :)

Perillustris 2008.02.19. 23:39:30

Én úgy előzöm meg a lehallgatást, hogy kihangosítom minden beszélgetésem. A buszon persze furán néznek, de nekem csak az számít, hogy ne tudjanak lehallgatni.

TBC 2008.02.20. 05:09:02

Joaquin: tudom, hogy titkosított kapcsolatot nem lehet lehallgatni, vagy legalábbis a titkosítás miatt nem kevés ideig tartana azt visszafejteni. Csak én konkrétasn valami hátsókapura gondoltam, pont ilyen esetekre, hogy netán jelen esetben a skype mégis vagy "megfeledkezik" a titkosításról, vagy a használt kulcsot elküldi bizonyos szerveknek, ha épp az adott beszélgetést le tudják hallgatni... Persze ez már eléggé összeesküvés-elmélet-szagú teória, de nem lehet 100%-ig kizárni.
Többiek: ez a "aki XY programot használ, az sikeres ember nem lehet" duma nagyon csak óvodás szintre vall. Alaptalan piszkálódás, semmi más, arról meg jobb esetben leszokik az ember alsó tagozatban. Persze, viccnek jó, de egy idő után már unalmas, amikor minden poszt után hárman ezt elsütik... Amúgy meg ha komolyra venném a szót, nem ettől függ valakinek a sikeressége, sőt, pont az nem lesz sikeres, aki csak azért nem használ jelen esetben Skype-ot, mert ő pl. elszánt SIP-használó, és elvből nem hajland Skype-ot használni. Miközben a barátai, ismerősei mind ezt használják, és csak az ő kedvéért nem fognak más szoftverre áttérni.
Visszatérve a lehallgatásra: hallgassák le nyugodtan, amikor épp a múlt heti focimeccsről, vagy a legutóbbi biciklitúrámról beszélek a haverokkal, ki a fenét izgat? Sőt, még azt is hallgassák le, amikor a legutóbbi bulin megesett csajozásról dicsekszünk el egymásnak, ki a fenét érdekel? Egyrészt nem olyan személy hallgatja le, aki bármi kárt tudna okozni azzal az információval, másrészt meg aki nem készül államellenes cselekedetre, aki nem foglalkozik pénzmosással, embercsempészettel, stb, annak nincs félnivalója egy esetleges lehallgatás miatt.

washabi 2008.02.20. 08:02:23

Minden titkosszolgálat él a lehalgatással, csak aztán mire használják az infót az a kérdés. Mondjuk jól jöhet, ha tudja a hatóság, hogy ki szőkíti az olajat. Ott is voltak lehallgatások meg információszerzés. Csak hát aki felhasználhatta volna, mégsem használta.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.20. 16:02:07

Sracok, to olvastatok a belinkelt doksit, vagy az nagyon zavarna a nyugodt parazgatasban?

Akkor bezavarnek egy kicsit - a kiszivarogtatott doksiban szo nincs arrol, hogy feltortek volna a Skype titkositasat. Sot, azt irjak, hogy ez baromira nem opcio a 256 bites AES es a 2048 bites RSA miatt. Egyszeruen egy kemprogramot telepitenek a lehalgatando szemely gepere, es az tovabbitja az informaciokat. Kar feleslegesen kattogni.

Jo, OK, zart forraskodu szoftverben sosem bizhatsz meg igazan, vagyis ha komoly titkokat szeretnel attolni az interneten, akkor hasznalj valami olyan szoftvert, amit te irtal, irattal, vagy atnezettel az embereddel (esetleg ha csoringer vagy, es nincs ra tobb millad, akkor az open source kozosseggel).

Amugy a kemprogramoktol ez sem ved meg...

TBC: ez a lehallgathato kikapcsolt mobil temat ne szedjuk mar elo sokadszor is. [Rambo] belinkelte a legutobbi vitat rola, ott el lehet olvasni, hogy miert nem valos a felelmetek.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.02.29. 14:21:03

Egy kis érdekesség: Alkotmányellenes az internet ellenőrzése:
hirek.prim.hu/cikk/66001/

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.07.09. 11:38:42

Itt az új durva fejlemény: eredetileg a rendőrség megfigyelő trójait telepíthet a célszemélyek gépeire, de csak online módszerekkel, távolról. Bajorországban már azt is engedélyezik, hogy a rendőrprogram telepítéséhez titokban behatoljanak a megfigyeltek házába.
www.heise.de/newsticker/Bayerischer-Landtag-setzt-den-Bayerntrojaner-frei--/meldung/110426

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.07.09. 11:41:09

De ez se piskóta, remélem jól leszavazzák:
itcafe.hu/hir/torvenytelen_lehet_a_firefox_es_a_skype_is.html

Szabad Internet rulez ;-) Kik azok az idióták, akik ilyen tervezeteket találnak ki?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.09.18. 21:13:36

Újabb fejlemény, nem az eredeti alkotmánysértés a fő bajuk, hanem a kiszivárogtatónál tartanak házkutatást. Értik a dolgukat...
itcafe.hu/hir/bajororszag_kalozpart_skype_lehallgatas.html

pongyolapitypang 2008.09.19. 23:55:53

Nahat! Akkor megiscsak van megoldas arra a kerdesre, hogy hova tunnek azok az sms-ek, amiket kitorlunk??? Evek ota torom a fejem ezen. Persze ebbol is latszik, hogy nem itt a helyem, semmi egyebhez nem tudok hozzaszolni :))

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.10.05. 13:29:52

Azt hiszem, abbahagyom a kommenteket, és legközelebb már csak azt szúrom be érdekes hírnek, ha valahol NEM hallgatják le alapból ;-)
Nah szóval a britek is elfogadták a terrorveszélyre hivatkozva:
itcafe.hu/hir/nagy-britannia_totalis_lehallgatas.html

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.03.26. 12:35:27

Azért nem lehet majd egy rossz munka ez sem, ülni a kis állami hivatalban és naphosszat MySpace/Facebook forgalmat nézegetni jó pénzért. Gondolom, maltert keverni vagy utat építeni már nem lenne ennyire népszerű...
hirek.prim.hu/cikk/72184/
süti beállítások módosítása