Ahol nagyban játszanak

2008. május 29. 11:45 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Amerika nagy, én meg kicsi vagyok ;-) Az eredményes adathalász típusú csalásoknak nem csak a csaló és a hozzávaló hiszékeny felhasználó a szükséges kelléke, de nem árt, ha mindehhez nagy számban terjeszthető, hihető és sokakat érintő téma járul: ekkor szinte garantált a siker, és már pár aprócska százalék is jócskán hoz a konyhára - kleine Fische, gute Fische.



Két biztos és elkerülhetetlen dolog van az életben: az egyik adófizetés, a másik a halál. Az előbbivel kapcsolatosan figyelmezteti az állampolgárokat visszaélésekre az FBI közelménye. Mindenki boldogan fogadja, ha adóvisszatérítésről szóló - juhéé, pénz áll a házhoz anyukám - értesítést kap, ezzel eddig nincs is semmi baj. A baj akkor kezdődik, ha felfokozott heveny izgalmi állapotban elfelejtkezünk a már ezerszer tágyalt alapvető biztonsági szabályokról és az óvatosságról:

- e-mailben érkezett linkre kattintva lépünk egy hivatal oldalára ahelyett, hogy magunk gépelnénk be a címet

- nem vesszük észre, hogy enyhe nyomást próbálnak ránk gyakorolni - nem lesz gyors pénz, ha nem lépünk tüstént -, miért kattintsunk a linkre ("economic stimulus tax rebate may be delayed if they do not follow this link to directly deposit the money into the consumer’s bank account")

- a weboldal szokatlan módon nem csak a banki alapadatokat kéri be, hanem a hozzátartozó jelszót, pinkódot is



Bár a bikkfanyelvről néhány mostani hivatal sem szokott le, egy nemzetközi banktól szokatlan lenne egy ilyen színvonaltalan iromány - nem is beszélve a tükörfordításból adódó "szövetségi hatóságról"

Elképzelhetjük, hogy a két évvel ezelőtti vérszegény magyar banki próbálkozásokhoz képest (én itten törve beszélni magyarni add ide te ottan nekem enyémbe tiéd számla kód unga-bunga ;-) egy ilyen hivatalosnak látszó, helyesírási hibáktól nem hemzsegő, megfelelő időben kibocsátott és emberek millióit közvetlenül érintő dolognál mennyi pénz forog kockán. Itt aztán abszolút igaz, hogy a sok kicsi sokra megy.



És ha valaki felelőtlenül és gyanútlanul mégis kiadja a banki adatait, nos az egy pillanat alatt statisztikai adattá változik, akik ismét növelték a számítógépes bűnözők bevételeit.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása