Én és én meg az adathalász

2008. szeptember 29. 16:12 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy új szolgáltatás mutatkozott be az adathalászat, illetve a személyiséglopások elleni küzdelem frontján. Ha előfizetünk rá, széles körben monitorozzák az internet sötét bugyrait, és figyelmeztetést kaphatunk, ha adatainkat valahol pénzért kínálják.

Az ASC, vagyis Affinion Security Center korábban főként bankoknak és pénzintézeteknek kínálta tevékenységeit, de most elérkezettnek látta az időt az egyszerű internet felhasználó ügyfelek felé is nyitni, az USA-ban egyelőre egyedüliként. A vállalat hackerfórumokat, IRC szobákat, és egyéb helyszíneket fog ellenőrizni, és ha a kuncsaft neve, számlájának adatai itt bármilyen formában megjelennek, azonnali értesítést küld a megrendelő számára, hogy haladéktalanul intézkedni tudjon.

Az adatainkat persze nem csak mi veszíthetjük el óvatlanul, vagy biztonsági programok használata hiányában, hanem elveszíthetik (és el is vesztik) azokat azok a cégek is, akikkel kapcsolatban állunk - gondoljunk csak a sorozatos Brit botrányokra. A végeredmény szempontjából szinte mindegy is, hogyan történik a dolog, a lehetőség viszont most adott mindenkinek, aki a havi 15 USD-t, azaz mai áron nézve nagyjából 2500 HUF összeget rászánja, egy szalmaszálat adjon magának.

A nagy kérdés persze az, hogy az ellopott banki hozzáférések birtokában mi fog előbb megtörténni: jönnek az értesítések, hogy valaki vadul csapolja a számlánkat vagy az internetes adatok között bukkan fel az accountunk még idejében. Viszont személyiséglopás esetén kétségkívül lehet kézzelfogható haszna, mielőtt a "másik én" autót bérel, hitelt vesz fel, feleségül veszi Irént vagy egyösszegben kiveszi előlünk a nyugdíjalapunkat.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása