Gmail tajvaniaknak

2009. október 29. 18:48 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Persze csak egyelőre, érzéseink szerint hamarosan nálunk is lesz majd ilyesmi. Ha nem tekintünk most a Kína vs. Tajvan ellentétre, hanem csak a technikai részt nézzük, a tegnapi evolúciós poszt alapján feltűnhet, már az adathalász levelek is szépen igyekeznek ötvözni, egybegyúrni több apró, de hatékony megtévesztő ötletet.

Itt van mindjárt az első, amelyben a célbavett kiszemelt áldozat személyre szóló levelet kap látszólag a kollégájától, munkatársától. Aztán emellett jön a hamis Gmail belépési oldal, ahol "előzékenyen" a név már ki is van töltve, már csak a jelszó begépelése kell ahhoz, hogy belépjünk a csaló röhögjön a markába és turkáljon a levelezésünkben.


A TrendMicro blogjában ismertett módszer miatt érdemes mindenkinek vigyáznia munkatársinak látszó levelekkel. (Bár aki a webes levelezésébe e-mailben kapott linken lép be, sikeres ember nem lehet ;-) Itt is elég a hamis oldalaknak tartalmazni a google.com karaktersorozatot, máris meg van az 5% palimadár.

Szerencsére ennek a mostani levélnek a kínai írásjelek miatt magyar áldozatszedésre körülbelül akkora az esélye, mint Szálasinak a főtárgyaláson mintha a fizetős SMS IQ mérős magyar nyelvű spamet tolnánk ki nekik Tajvanra ;-)

Van egy régi, de igen hasznos szolgáltatás a Gmail webes belépésnél, a lap legalján mindig ellenőrizhetjük, utóljára mikor és milyen IP címmel léptek be a postafiókunkba. Érdemes is időnként megtenni, ez talán segíthet idejében észrevenni, ha baj van, emellett mostantól soha ne kattintsunk semmire, az egeret pedig dobjuk is ki kukába ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása