Víruselemző kurzus az egyetemen

2010. január 08. 16:58 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Már két éve zajlik az olajozott együttműködés az F-Secure víruslaboratórium és a Helsinki Műszaki Egyetem között.

Érdekes kihívás előtt állnak azok a finn egyetemisták, akik szeretnének mélyebb ismereteket szerezni a vírusok elemzésében, azok visszafejtésében. 2010 tavaszán is lehetőségük van "Malware Analysis and Antivirus Technologies" szakra jelentkezniük. Bár éles vírusmintákat ilyenkor sem osztogatnak a hallgatók között, ennek ellenére valós kártevő esetekkel, tanulságos kódrészletekkel történik majd tanulás. Az 1986-os pakisztáni Brain vírustól kezdve napjaink rootkit eszközmeghajtó kódjainak elemzése is a terítéken lesz.

Az F-Secure kód visszafejtő versenyén egyébként már diadalmaskodott hazánkfia, egy 2007-es megmérettetésen az igen előkelő második helyet érte el Suszter Attila.

Azt is jó látni, hogy a kurzushoz ajánlott szakirodalom között szerepel a szintén magyar Szőr Péter: The Art of Computer Virus Research and Defense című örökbecsű munkája.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása