Megbénul-e a Facebook január 28-án?

2012. január 26. 15:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Január 28-án éjfélre jelentette be az Anonymous csoport a Facebook elleni támadást - állítólag. Hogy pontosan melyik időzóna szerinti éjfélkor lesz mindez, illetve hogy megtörténik-e egyáltalán, és tényleg az Anonymous áll-e ennek háttérében, arról erősen megoszlanak a vélemények. Mindenesetre már csak kettőt kell addig aludni, és megtudjuk.

"Hello. People of the world. We are anonymous. The time has come. An online War has begun between anonymous, the people, and the government of the united states." így kezdődik az állítólagos Anonymous videoüzenet, melyben a csoport 2012. január 28-ra ígérte a Facebook állítólagos lekapcsolását, és magához a DDoS vagyis Distributed Denial of Service támadáshoz önkéntes segítőket is toboroznak az úgynevezett Low Orbit Ion Cannon nevű a MediaFire és Sourceforge.net oldalakról letölthető eszköz közrebocsátásával.

A letölthető 'LOIC-1.0.6.35-binary.zip' VirusTotalos vizsgálata ma délben 23/43 találatot hozott, azaz nagyjából a fele antivírus brigád minősített azt kártevőnek, trójainak, vagy gyanús hacktoolnak. Magát a LOIC.exét pedig már 25-en találták kártékonynak.

A találgatások szerint emellett még az is kétséges, vajon valóban az Anonymous csoport áll-e a háttérben, vagy csak pár lelkes tag magánakciójáról, esetleg totális átverésről van-e szó. A Facebook vezérkara azonban közleményük szerint nem számít rendkívüli eseményre, átlagos szombati üzemet várnak.

Állításuk szerint megtették a szükséges teljes körű biztonsági intézkedéseket a 60 ezer szerver üzembiztonságának megóvására és továbbra is elkötelezettek amellett, hogy minden eszközzel megvédjék mind a felhasználóik adatait, mind pedig a rendszer működőképességét.

De miért is történik mindez? Ha valaki nem hallott volna a SOPA (Stop Online Privacy Act) és a PIPA (Protect IP Act) törvénytervezetekről, akkor röviden: ezek ellen való széleskörű tiltakozás részeként zajlanak a különféle oldalak ellen meghirdetett támadó akciók. Korábban már más oldalak - többek közt az amerikai igazságügyminisztérium és az FBI honlapja - is áldozatul estek hasonló támadásnak, és a Facebook kétségtelenül egy fényes célpont az Anonymous egén. Addig is lehet bátran kommentelni pro és kontra, na meg egy jó kis szavazást is kitettünk a témában. Legkésőbb két nap múlva pedig kiderül, lesz-e leállás, és kinek lett igaza.

 

Leáll-e a Facebook 28-án az Anonymous támadás miatt
Igen
Nem

Szavazás állása

 

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.01.26. 16:30:37

Na erre kivancsi leszek, hogy le tudjak e nyomni a faszbukot.

pályafelelős 2012.01.26. 19:28:11

Ez FAKE!!! elég elvolvasni az irc csatornájukat és meglátjátok hogy ez kamu
süti beállítások módosítása