MBH-fiókjának jelszava 24 órán belül lejár

2024. szeptember 05. 17:03 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Naponta több ilyen hamis e-mail is próbálkozik, természetesen mint mindig, most is adathalász oldalakra irányítanak a mellékelt linkek.

Nem kell még ügyfélnek sem lenni ahhoz, hogy a különféle banki csalók üzenetei beessenek a postafiókjainkba. Most úgy tűnik, a korábbiak után ismét az MBH bank nevében próbálkoznak sorozatban, és a cél a szokásos: a jelszavunk állítólag lejár, emiatt gyorsan be kell jelentkezni a csatolt linkre kattintva.

Többféle változatban és több példányban is megkaptuk, és mindegyik szedett-vedett feladóktól érkezett, például Gkiuddiouew@iometexbrm.co, fj@akbulutemlakankara.com, jp@pelisterra.com. Az e-mail trace alapján a küldés (vagy a VPN) helye is változatos, például Nagy Britannia, Ghána, stb.

A feladók, a mellékelt linkek is szembetűnően kamu szagúak, és maga a levél is elég egypálcás kinézetű, meg sem próbálták az e-mail kinézetet testre szabni, csinosítgatni.

A weboldalakat időközben már sikeresen lelőtték, de a kézbesítéskor még éppen működtek. Ezek már azért igyekeztek a hivatalos webhely kinézetét élethűen lemásolni, és a céljuk nyilván az volt, hogy a felhasználók belépjenek itt az adathalász oldalon.

A bejelentkezési oldalon először választani kellett aszerint, hogy ki volt korábban Budapest Bank vagy Takarék netbanki ügyfél.

Első körben azonosító és jelszó bekérés történik a hasonmás oldalon, majd utána az SMS kódot is bekérik, hogy meglegyen nekik a teljes banki belépés.

Érdemes tehát odafigyelni, szerencsére ezekről már annyi hír, cikk, blogposzt, beszámoló jelent meg, hogy remélhetőleg más senki nem téved bele ilyen átverésekbe.

Lassan elkezdték a bankok a mobil appokba beépíteni azt a lehetőséget is, hogy ellenőrizhető legyen a banki telefonhívások forrása is. Ha megnyitjuk a banki alkalmazást, abban egy külön menüpont segítségével láthatjuk, valóban banki ügyintéző hívott-e minket.

Igaz, a biztonságtudatosság ekkor sem mellőzhető, mert a telefonos csalók a például a rendőrség nevében is hívják az embereket, szóval az egészséges gyanakvás mindenhol mindenkor kötelező kellék.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

havrilla 2024.09.06. 08:58:47

Nálam egy ideig ez a cím jelent meg. Mindig "válaszlevelet akartam küldeni". Ez irónia volt. Elég nehéz volt eltüntetni amatörként. Természetesen semmilyen csatolmányt nem nyitottam meg. eM Clientet használok.
Nem tudom mi ez:

elefantapple.indianfig@wholesomefoods.info
süti beállítások módosítása