A kínaiak már a spájzban vannak

2007. szeptember 24. 21:46 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A rejtett kémprogramok mennyisége az utóbbi években hihetetlen módon megnőtt. Majd egy hónappal ezelőtt kaptunk hírt arról, hogy Angela Merkel kínai látogatása alatt derült ki, hogy a német kancellária és több más kulcsfontosságú (Külügy, Gazdasági, Kutatási) Minisztérium számítógépei kínai eredetű rejtett kémprogramokat tartalmaztak, amelyek a kikémlelt adatokat rendszeresen házon kívülre továbbították. A beszámolók szerint a támadások a kínai Lanzhouból, Kantonból és Pekingből indultak ki, és az ellopott adatok is ide érkeztek. Kína cáfolta a vádakat.



Valamivel később a Pentagonban elismerték, hogy a védelmi miniszter levelezőrendszeréhez hónapokkal ezelőtt idegenek fértek hozzá és itt is kínai elkövetőket sejtettek a háttérben. Szeptember elején a The Guardian oldalán jelent meg egy hír, miszerint a brit kormányzat egyes számítógéphálózataiba, köztük a parlament és a külügyminisztérium rendszerébe is betörtek ismeretlenek. Nem bizonyítható, hogy itt is kínai behatolókról van-e szó, bár egyes források tudni vélik, mindenesetre a félelem az biztosan létezik. A cikk szerint Kínában a világ legfejlettebb internetes szűrő eszközeit fejlesztették ki, például az úgynevezett Kínai Nagy Tűzfal (Great Firewall of China) segítségével a Dalai lámáról, Taiwanról szóló és más politikai információk elérését korlátozzák igen hatékonyan.



Bő egy hete pedig Franciaországból szólt a tudósítás, majd Francis Delon nyilatkozott arról, hogy számítógépes kalózok támadták meg a francia kormányzati rendszereket és szerinte a nyomok Kínába vezetnek. A kínai kormány természetesen cáfolta, hogy hadserege próbált volna beférkőzni ily módon. Ami érdekes, hogy az 1503-ban született francia Nostradamus egyik jóslata szó szerint így szól: „keletről jő a sárga veszedelem, mely elpusztítja a világot…” Lehet, hogy ő már sejtett valamit? Egy biztos: a hihetetlen gazdasági fejlődést produkáló ország valószínűleg még sok meglepetést fog okozni a világnak.

 

Erejükre mindenesetre jellemző, hogy az évek óta megoldatlan probléma (ahány mobiltelefon gyártó, annyiféle töltő csatlakozó) egy csapásra elintéződött, miután a kínaiak állítólag kijelentették, mostantól csak és kizárólag mikro USB-s töltőt hajlandóak gyártani. Ezek után lássunk csodát: az öt nagy mobilgyártó érdekes módon hirtelen hipp-hopp meg bírt egyezni a korábban kilástalannak látszó ügyben.
6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.03.29. 22:08:40

Ez is érdekes, az összeesküvés elméletek kedvelői akár azt is feltételezhetik, hogy először belenéztek minden fontos résztvevő lapjaiba, majd ők okozták a világválságot ;-)
www.hirextra.hu/2009/03/29/felhackeltek-a-dalai-lama-szamitogepet/

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.04.22. 09:37:38

Az ember néha elmélázik, hogy az ilyen elvileg védett helyekről hogy a pitlibe lehet több ezer GB-ot ellopni :-O
index.hu/kulfold/2009/04/21/szupertitkos_adatokat_loptak_a_pentagontol/

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.05.08. 11:46:28

Szóval kihagytam a kommentből, hogy nem akarok általánosítani, de ha így mennek ott a dolgok: kötelező dohányzás a hon üdvére és az adók növelésére, minden lézető dolog hamisítása, köztük a gyógyszereke és az élelmiszereké is, akkor ugye nem nehéz elképzelni, hogy a számítógépes kártevők, kémprogramok területen sem van/volt/lesz sokkal intenzívebb etikai vagy lelkiismereti visszatartó erő.
süti beállítások módosítása