És ki figyeli a figyelőket?

2007. október 20. 17:07 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha emlékezetem nem csal, úgy jó 5-6 éve volt ez téma, vajon a vírusvédelmi programok átengednék-e a kormányzati, titkosszolgálati trójai programokat, volt szó Echelon tervről, Magic Lantern kódról, és onnan lehet gyanítani, melyik gyártó működhet esetleg együtt, hogy azok nem azt mondják, hogy "nem", hanem csak simán nem kívánnak válaszolni a feltett kényes természetű kérdésre. Idén júliusban volt egy érdekes és terjedelmes írás, amelyben különböző  biztonságtechnikai cégeket faggattak arról, milyen az együttműködésük a  titkosszolgálatokkal, volt-e olyan megkeresés vagy egyezségük állami szervekkel, hogy engedjenek át trójai vagy kémprogramokat, és hasonló érzékeny témák -  szerintem kötelező olvasmány kategória.



Jelenleg Ausztriában kavarognak az indulatok, miután az ottani kormány előzetesen egyet értett azzal, hogy a gyanúsítottak számítógépeit ilyen módon is ellenőrizhessék, lehallgathassák. A tervezet szerint csak megalapozott gyanú vagy terrorizmus esetén történne ilyen megfigyelés, és kizárólag bírói meghatalmazással. A tervezet részleteiről jövő februárig kellene megállapodni, és 2008 nyarán tervezik azt hatályba léptetni.



Az internet ellenőrzése Magyarországon is megtörténik, azt a Nemzetbiztonsági Hivatal végzi -  gondolom ezzel semmi nagy újdonságot nem mondtam. Nyilván minden országban kétoldalú a dolog: a netezők jogosan a privátszférájukat féltik, míg a hatóságok pedig hatékony eszközt akarnak birtokolni a tartalmak és forgalmak ellenőrzéséhez, hiszen állításuk szerint csak ilyen módon nyílik lehetőségük a terrorista, a pedofil, és egyéb számítógépes bűnözéssel kapcsolatos esetek ellen érdemben fellépni.



Egy ilyen rendszer elvben sok mindenre használható, s csak remélhetjük, senki nem lépi túl a maga kereteit, és nem egy totális ellenőrzés fog így kialakulni, melyben például a szerzői jogi oldal megpróbálja a maga pecsenyéjét sütögetni, közben pedig közönséges hétköznapi állampolgárokból bűnözöt igyekszik kreálni. A biztonsághoz, a számítógépet használók táborának megnyugtató biztonságához ennek világos, átlátható, meghatározott keretek közt zajló és minden szereplő számára egyértelmű szabályozása is hozzá tartozna.
6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buherator · http://buhera.blog.hu 2007.10.21. 11:01:01

Szerencsére a nyíltforrású szoftverek és a különösen nehéz matematikai problémák megkerülhetetlen védelmet nyújtanak magánszféránk számára. Szóval gyakorlatilag csak azokat nem lehet egy ilyen határozaton keresztül fülön csípni, akit kellene...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2007.10.24. 21:33:21

Igen, és valahogy csak a Windowsra van kihegyezve ez az akció. Mitagadás nem értem. Attól is tartok, hogy amilént a Sony rootkit mögé is bújtattak vírust, mi lesz ha valaki majd ezt is kihasználja valami trükkös célra?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.01.26. 09:32:29

Az amcsik nem cicóztak, minden újságíró teljes adatforgalmát: fax, telefon, email, netes tenykedes lehallgatták. Kíváncsi vagyok, lesz-e belőle valami új Watergate ügy:
blog.wired.com/27bstroke6/2009/01/nsa-whistleblow.html
süti beállítások módosítása