Trójai a Macintoshon

2007. november 05. 21:49 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy régi tétel szerint vírusok mindig arra az operációs rendszerre íródnak, amely széleskörben elterjedt és hozzáférhető a részletes dokumentációja. Ez alapján ha nem is várjuk, de sejtjük, a háttérben zajlanak már az erőfeszítések a Macintosh platform elleni kártevők fejlesztésére. Ennek egy jelét láthattuk a napokban: alighogy megjelent az OS X Leopard, máris arról szóltak a hírek, igazi kártevő jelent meg a Mac-es gépekre.



Egy Windows környezetben már bevált program átiratáról van szó, amely egy video kodek csomagban található. Erotikus tartalmakat kínáló oldalakon bukkant fel, ahol a látogató egy üzenetet kap, hogy a film megnézéséhez egy új verziójú kodeket kell letöltenie. Ha a kártékony oldalon valaki a linkre kattint, akkor a számítógépére letöltődik a kártevő. A lényeg még mindig ott van, hogy ehhez a felhasználó aktív közreműködésére van szükség, ezért sokan nem is tartják veszélyesnek az esetet.



A témára hamarosan visszatérünk, addig igyekszünk beszerezni egy működő példányt az OSX.RSPlug.A trójaiból.
5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazs · http://bergengocia.net 2007.11.06. 11:20:18

Szia,
a screenshot alapján sikerült letöltenem a trójait, éppen vivacodec1000.dmg néven jött le. Csatolok egy screenshotot a telepítőjéből a fájllistával együtt. Nem telepítettem fel, mert nem vagyok tisztában a letakarításának módjával, de ha gondolod, együtt kipróbálhatjuk.

myskitch.com/gazs/dock-20071106-111914/

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2007.11.06. 16:35:21

Szia Gazs :-)
Köszi a jelentkezést és a segítséget, keresni foglak emailben.
A linket viszont gyorsan kitakartam a képből, mert panaszkodtak az olvasók, hogy a Windowsos gépekre Zlob trójait töltöget az oldal :-(

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.12.03. 10:25:05

Új fejlemény: az Apple saját oldalán ajánlja, hogy mindenki használjon valamiféle vírusirtót:
appleblog.blog.hu/2008/12/02/itt_a_veg_az_apple_virusirtot_ajanl_a_macreű

És ami még érdekes:
support.apple.com/kb/HT2550?viewlocale=en_US
Ez a link tegnap még tartalmazta a hírt, mára eltűnődött :-O
süti beállítások módosítása