Csak ennyi kellene a csalások ellen

2008. február 11. 16:45 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokszor és sokat vétkeznek ellenünk a számítógépes bűnözők gondolattal, szóval és cselekedettel, nekünk viszont a "mulasztással" szóval kapcsolatban akadhatnak restanciáink, pedig többnyire elegendő lenne néhány ökölszabályt betartani, és jelentősen minimalizálhatnánk a károkat. Vajon miért nem tesszük? Ez egyelőre rejtély.



Mik is ezek? Rendszeresen ellenőrizzük banki számlánkat, nincsenek-e rajta gyanús tételek. Ez vonatkozik a napi SMS egyenlegekre, de ugyanúgy a havi postai levélben érkező záró értesítőkre és az esetlegesen igényelt hitelek évvégi összesítésére is. Azt már nem is kell mondani, hogy bizalmas információt ne küldjünk el csak úgy e-mailben, hiszen sima szövegként utazik, és óvakodjunk ezeket telefonba bemondani, mielőtt százszázalékosan meggyőződtünk volna a hívó személye felől.



Sokan őriznek bizalmas adatokat, jelszavakat, leveleket, dokumentumokat a számítógépükön, azt gondolva, ott biztos helyen vannak. Érdemes lenne minden ilyen kényes személyes adatot valamilyen titkosítással ellátni, és mondjuk egy titkosított meghajtón vagy partición tárolni. Jó hír, hogy ennek megvalósítása sosem volt még egyszerűbb: például az ingyenes TrueCrypt segítségével ezt most játszi könnyedséggel megtehetjünk mind Windows vagy Linux, mind pedig MacIntosh platformon. A kezelése pofonegyszerű, egy átlagfelhasználó is könnyen elboldogul vele. A létrehozott partíciók készítésekor pedig válasszunk erős jelszót, sok kis- és nagybetűvel, számmal valamint különleges karakterrel; ja igen, és lehetőleg ne veszítsük el, mert úgy magunkat is kizárjuk.


Közösségi oldalon gmail jelszót kérnek - ejej...

Ha emellett rendszeresen frissítjük operációs rendszerünket és egyéb programjainkat, jó minőségű és naprakész vírus- és kémprogramirtót használunk, valamint tűzfallal is védjük magunkat, WiFi kapcsolatunkat legalább Mac címszűréssel és WPA2 kódolással látjuk el, úgy mindent megtettünk, amit technikailag csak megtehettünk. Ha pedig kedvünk van hozzá, már csak óvatosnak kellene lenni és máris jófelé ülünk a lovon.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása