Az ön e-mailcíme nyert...

2008. március 25. 11:41 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Így köszönt minket az az e-mail, amelyben megtudhatjuk, nyertünk. Ha így áll a dolog, az ember nem dobja ki a talált pénzt, hanem megpróbálhat örülni neki. Gratulálnak nekünk, és hogy meddig lehetünk boldogok, letörlik-e a mosolyt az orcánkról, az kiderül majd a továbbiakban.



Most éppen nem arról van szó, hogy nyertünk egy külföldi országban a lottón, pedig szelvényt sem vettünk - mert azért aki már ezt is elhiszi, annak részvétünk. Nem, finomítottak a részleteken, az e-mail címünket húzták ki a sorsoláson, ahhoz pedig nem kell szelvény, ki van ez találva kérem szépen. Tisztára, mint a vizum lottó. Talán még vicces is a "Security File Number" mezőjével :-)



Ha pusztán technikai szemszögből, és roppant gyanakvóan vizsgáljuk a levelet, akkor örülhetünk, mert fertőzött melléklete nincs, sőt még gyanús weboldalra mutató linket sem tartalmaz. Emiatt nem riaszt hát a víruskeresőnk és maradhatnak némák kedvenc webes tanácsadóink: NetCraft, Finjan, Phishtank és a többiek. Az ilyen helyzetekben a józan eszünknek kellene megvédenie minket.



Lássuk mit kell tenni a 700 ezer EUR összegért cserébe készpénzben - nagyjából 180 millió jó magyar forint - ezzel már kicsit túllőttek a célon a fiúk - sajnos ez már annyira hihetlennek hangzik, hogy itt már azonnal kipukkadnak az esetleges ábrándfelhők. Az orosz mondás szerint ingyen sajt csak az egérfogóban létezik.

You are required to claim your winnings by 31th March 2008 otherwise  it rolls over to the next draw.
 
N.B: Procedures to claiming your prize: 
1. Please quote your Reference number in all correspondence with the claims officer.
2. Indicate your Full Name, Address, Country, Telephone, Mobile, Fax Number, Occupation and Age.

Először is sürgetnek minket: 31-ig válaszoljunk, vagy visszaforgatják a pénzt. A sürgetés és/vagy fenyegetés ténye is igen jellemző a csalásoknál.

Aztán adjuk meg: teljes nevünket, címünket az országgal együtt, vezetékes-, mobiltelefon- és faxszámunkat, foglalkozásunkat és életkorunkat. Nem kevés bizalmas adatok kérnek így hirtelen, semmi udvarlás, semmi előjáték. Mindazonáltal komoly fegyverténynek könyvelhetjük el, hogy cipőméretünket és a kutya oltási bizonyítvány számát nem is kérték el.



Hogy mint az állatorvosi lónál, minden jellemző egyszerre szerepeljen a csaló levélben, a hemzsegő elírások, helyesírási hibák is figyelmeztető jelek lehetnek. Válaszolni felesleges, személyes adatainkat ismeretleneknek "puszira" kiszolgáltatni bűn lenne, már csak a szimbólikus Delete gombra való spontán rákönyöklés maradt hátra a processzusból, és hátradőlhetünk a székben. Ha nagyon kíváncsiak vagyunk, rákereshetünk az interneten, mennyire ismert az aktuális csalás. Ezzel a mostanival sem mi találkoztunk először.



Aminek ezek után örülni lehet, az már "csak" a szép tavaszi napsütés, na és persze a kellemes érzés: adataink ezúttal biztonságban nálunk maradtak.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása